Nieuws - 1 januari 1970

Huirne wil routineonderzoek uitbesteden

De Animal Sciences Group overweegt routineonderzoek uit te besteden in bijvoorbeeld Centraal-Europa. De onderzoekstarieven van Wageningen UR zijn volgens algemeen directeur prof. Ruud Huirne zo hoog dat het weinig zin heeft routinemarkten te blijven bedienen.

‘Wij moeten het hebben van onze toegevoegde wetenschappelijke kwaliteit. Verlies draaien op een routineklus puur om uren te kunnen schrijven, dat moet je als hoogwaardige kennisinstelling gewoon niet willen. Zaken die te weinig rendement opleveren, moet je gewoon niet meer doen’, zegt Huirne in een interview met het Wb.
‘Bij hoogwaardig onderzoek hoor je bijna nooit gezeur over tarieven. Voor een routineproef of een eenvoudige enquête onder vijftig veehouders zijn we gewoon te duur, dan verliezen we het van de consultant op de hoek’, aldus Huirne. Een standaard voedingsproef kan volgens hem bijvoorbeeld veel goedkoper worden uitgevoerd in Centraal-Europa.
Het verlies van tweehonderd banen bij de Animal Sciences Group is volgens Huirne onvermijdbaar om de organisatie weer gezond te maken. De kenniseenheid wil meer investeren in klanttevredenheid om de onderzoeksmarkt beter te kunnen bedienen. / GvM

Zie ook achtergrond: ‘De bouwstenen zijn goed’