Wetenschap - 1 januari 1970

Houtprijs daalt door EU-uitbreiding

1

Alterra voorziet nadelige ontwikkelingen voor boseigenaren in West-Europa als gevolg van de EU-uitbreiding. Dr Gert-Jan Nabuurs van het instituut inventariseerde de houtsector in de nieuwe EU-landen zoals de Baltische staten, Cyprus, Tsjechië, Hongarije en Polen. Hij concludeert dat de zeer kosteneffectieve houtproductie in deze landen sterk gaat concurreren met de houtsector in de 'oude' lidstaten.

De houthandel vanuit de nieuwe naar de oude EU-lidstaten zal snel toenemen en boseigenaren in West Europa moeten rekenen op sterk dalende houtprijzen. Na de EU-uitbreiding zal het totale volume aan hout in bossen binnen de unie 21 miljard kubieke meter bedragen, waarvan 25 procent voor rekening komt van de nieuwe EU-landen. Houtproductie zal binnen de EU met twintig procent toenemen, aldus Nabuurs. | H.B.

Re:acties 1

  • Mauritz.A.Noppe

    Is de relatie met het verloop van de Baltic Dry Index dan niet meer zo relevant. En welke rol zal het tropisch hout spelen wanneer in die landen het bosbeheer eens rationeel en zorgzaam zal worden aangepakt. Een ramp een schade hoe argeloos die landen in Afrika en Zuid Amerika met bos en natuur omgaan
    Cultureel of Beschavingsfenomeen ??

    Reageer

Re:ageer