Wetenschap - 10 mei 2007
Houdbaarheid
Mensen gooien veel te snel vlees, melk, yoghurt en potgroente weg. Dat komt omdat de termen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ verwarring wekken, zegt onderzoeker dr. Gerda Casimir deze week in het economenblad ESB.

Veel levensmiddelen en drankwaren zijn langer en soms zelfs zeer lang houdbaar, mits goed bewaard. Zolang ze een droge, diepgevroren, of donkere plek krijgen, is er van gezondheidsrisico's niet snel sprake, lichtte Casimir toe in het Nederlands Dagblad.
Kaas, brood en boter zijn, mits verstandig bewaard, veel langer te gebruiken dan de verpakking suggereert. Over droge producten als pasta, rijst, koffie en zout, hoef je je al helemaal niet druk te maken.
Een oplossing voor het probleem heeft de onderzoeker niet direct. Duidelijkere regels voor het gebruik van de termen zijn moeilijk op te stellen. ‘Dat heeft weer te maken met de manier van bewaren. Als een product na drie jaar toch niet te gebruiken is, gaan consumenten klagen.’ Casimir hoopt dat consumenten meer op hun neus en ogen gaan vertrouwen, en minder op de vermeldde datum. ‘Gooi dus niet klakkeloos iets weg, maar gebruik je verstand.’