Nieuws - 10 mei 2007

Houdbaarheid

Mensen gooien veel te snel vlees, melk, yoghurt en potgroente weg. Dat komt omdat de termen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ verwarring wekken, zegt onderzoeker dr. Gerda Casimir deze week in het economenblad ESB.

178_opinie_0.jpg
Twee op de drie Nederlanders ziet geen verschil tussen de twee aanduidingen, blijkt uit een peiling van de sociologe. Toch is er een verschil. ‘Te gebruiken tot’ zegt tot wanneer een product gebruikt kan worden zonder dat de gezondheid in gevaar komt. ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft aan tot welke datum de fabrikant de kwaliteit garandeert. Die producten zijn na de genoemde datum nog best te eten, maar de fabrikant garandeert niet dat bijvoorbeeld de smaak niets te lijden heeft gehad onder de bewaartijd.
Veel levensmiddelen en drankwaren zijn langer en soms zelfs zeer lang houdbaar, mits goed bewaard. Zolang ze een droge, diepgevroren, of donkere plek krijgen, is er van gezondheidsrisico's niet snel sprake, lichtte Casimir toe in het Nederlands Dagblad.
Kaas, brood en boter zijn, mits verstandig bewaard, veel langer te gebruiken dan de verpakking suggereert. Over droge producten als pasta, rijst, koffie en zout, hoef je je al helemaal niet druk te maken.
Een oplossing voor het probleem heeft de onderzoeker niet direct. Duidelijkere regels voor het gebruik van de termen zijn moeilijk op te stellen. ‘Dat heeft weer te maken met de manier van bewaren. Als een product na drie jaar toch niet te gebruiken is, gaan consumenten klagen.’ Casimir hoopt dat consumenten meer op hun neus en ogen gaan vertrouwen, en minder op de vermeldde datum. ‘Gooi dus niet klakkeloos iets weg, maar gebruik je verstand.’