Nieuws - 6 oktober 2010

Hotelstudenten krijgen hun zin

Buitenlandse studenten krijgen betere huisvesting na dreiging met huurstaking. De studenten zijn tevreden met de toezeggingen.

6-Wing-GA--20101004-ND7_640.jpg


De huisvesting van de buitenlandse studenten die tijdelijk in de voormalige kantoorruimte van Hof van Wageningen verblijven, wordt fors verbeterd. De studenten krijgen nieuwe douches en betere kookvoorzieningen. Bovendien hoeven ze minder huur te betalen. Drie weken geleden stuurden de studenten een brandbrief naar de universiteit waarin ze hun beklag deden over de omstandigheden waaronder ze in Wageningen werden opgevangen. Die had in eerste instantie niet het gewenste effect: universiteit en hotel waren slechts tot marginale aanpassingen bereid.
Wageningse toestanden
De studenten schreven daarop een nieuwe brief waarin ze dreigden met een huurstaking. Die stuurden ze ook naar de nationale pers, waarna onder meer het NRC flink uitpakte met nieuws over de Wageningse toestanden. Vervolgens ging het snel: op 28 september gingen universiteit en hoteldirectie in gesprek met een delegatie boze studenten om al een dag later
met vergaande toezeggingen te komen.
Een bloemlezing: Hof van Wageningen verwijdert de kookplaten in de provisorische keuken niet, zoals ze eerder had aangekondigd, en zorgt voor extra koelkasten. Ook gaat ze de kapotte drogers bij de wasmachines repareren. De douchecabines buiten het gebouw, waar veel klachten over waren, zijn inmiddels vervangen door inpandige douches. En om de toegang tot het internet te verbeteren, gaat Hof van Wageningen het netwerk moderniseren en upgraden. Een belangrijke toezegging was bovendien de verlaging van de huurprijs. Zo lang ze gebruik maken van de tijdelijke voorziening in Hof van Wageningen hoeven de studenten nog maar zes euro per nacht te betalen, in plaats van 8 euro.
De universiteit onderzoekt verder de mogelijkheid om de wachtlijst voor een permanente kamer bij Idealis te publiceren. De studenten hadden daar om gevraagd om een idee te krijgen hoe lang ze nog in de noodhuisvesting moeten zitten.
Studenten zijn tevreden
Catalina Angel geldt als de vertegenwoordiger van de buitenlandse studenten in het hotelcomplex. Zij is tevreden met de voorstellen van de universiteit en het hotel. 'Ze hebben gereageerd op alle knelpunten die we in onze brief genoemd hebben. 'They take it seriously.' Zelf is ze vooral blij dat er wat gedaan wordt aan de primitieve buitendoches. Bovendien juicht ze het toe dat de kookplaten in de keuken kunnen blijven staan. ' Het is duur en onhandig om elke dag in gebruik te moeten maken van de mensa in het Forum of de hotelmaaltijden.' Door de huurprijsverlaging betalen de studenten nog maar 180 euro per maand. Dat vindt Angel een redelijke prijs voor de noodhuisvesting.