Wetenschap - 5 juli 2019

Hotels voor vis in de Noordzee

tekst:
Roelof Kleis
8

Een kale Noordzeebodem biedt zeeleven geen plek om te schuilen. Hoogleraar Tinka Murk bedacht een list: vishotels.

© Reindert Nijland

Kunstmatige schuilplekken maken voor vissen en andere zeedieren; het idee is zo simpel dat je er eigenlijk wel op móet komen. Bij Tinka Murk viel het kwartje tijdens een duik op de Noordzee bij een oudwrak uit de Eerste Wereldoorlog. ‘Van elk van de drie torpedobuizen keek een kabeljauw mij aan.’ Dat was het, dacht Murk. ‘Hoe breng je biodiversiteit terug in de Noordzee? Door slimme huisvesting te bieden.’

Legoblokjes
En nu is het eindelijk zover. Vorige week werden de eerste drie vishotels gebouwd in het Haringvliet en twee uit de kust op zee. De hotels hebben elk tien kamers. Het zijn zeskantige buizen van met glasvezel verstevigd beton. Door uitstulpingen en gaten zijn de buizen als legoblokjes aan elkaar te klikken. De hotels zijn een ontwerp van Maxim Robbe Dijkstra, een jonge ontwerper die vorig jaar aan ArtEZ in Arnhem afstudeerde.

Maxim Robbe Dijkstra met de door hem ontworpen vishotels
Maxim Robbe Dijkstra met de door hem ontworpen vishotels

De vishotels worden gefinancierd uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij. De droom is om van de Noordzee weer een bewoonbare en biodivers water te maken. Ook al gaat het voorlopig om ‘tijdelijke opvang’ grapt Murk. ‘De bouwvergunning voor de hotels is tijdelijk voor vijf jaar. Het is een pilot. We moeten eerst maar eens zien of er vissen komen en of de bouwsels een storm doorstaan. Dat is spannend.’     

We moeten eerst maar eens zien of er vissen komen en of de bouwsels een storm doorstaan
Tinka Murk

Het idee vindt intussen weerklank. Volgens Murk heeft Rijkswaterstaat zich gemeld. ‘Zij willen iets dergelijks in de Nieuwe Waterweg gaan doen met oude rioolbuizen.’ Murk gaat na de zomer de constructie ook toepassen om in Kenia koraalrif te herstellen. De leerstoelgroep Marine Animal Ecology van Murk voert daar het zogenoemde REEFolution project uit. In Kenia gaan de hotels overigens Sealife Hotels heten.

e-DNA
Murk denkt dat de eerste kamers in de Noordzee al snel zijn volgeboekt. ‘Na een half jaar zal er al een flinke begroeiing op zitten. Maar voordat zich een echt rif heeft gevormd met een schelpdierpopulatie, ben je wel 3-5 jaar verder.’ Duikers gaan geregeld op pad om de ontwikkelingen in de gaten te houden en watermonsters te nemen, waarin met e-DNA wordt vastgesteld wie de gasten zijn. 

Re:acties 8

 • Brevé

  Prima initiatief. Hard substraat aanbrengen met holtes werkt heel goed als schuilplaats voor vissen. Wrakken zijn niet voor niets hotspots. Dit gaat helpen!

  Reageer
 • Edwin

  Leuk en mooi project! Hopelijk werkt het en kunnen we nog meer van zulke hotels aanleggen

  Reageer
 • Willem

  Hoe verzin je dit , er lopen er meer buiten het gesticht als dat erin zitten. Straks krijgt de visserman er waarschijnlijk ook nog een visverbod in dat gebied. Zonde van het geld . Nederland slaat door.

  Reageer
 • Romein

  Wat een ongelooflijk dom verhaal. Groene stakkers.

  Reageer
 • C Munnik

  Helemaal gelijk Koos Boersen...het wordt steeds gekker.Welke kabeljauw? Die paar kleintjes die nog niet gevangen zijn.Heel benieuwd wat deze onzin weer gaat kosten?Ze denken zeker dat de Noordzee een aquarium is pff

  Reageer
 • Arno Mollema

  En waar wodt deze onzin in de Noordzee neer gepleurd ?

  Zal wel weerin een visgebied wezen, want tussen een windmolen park op zee zullen ze het wel niet neer donderen

  Reageer
 • Koos Boersen

  Omdat er nog niet genoeg rotzooi in de Noordzee ligt gooien we er gewoon nog een paar stapels bij..!!! Vishotels noemen we dat dan, en omdat een hoogleraar dat bedenkt is het geweldig! Daarmee halen we de biodiversiteit terug op de Noordzee, en zorgen we ervoor dat de Noordzee weer helemaal gezond word! Geweldig!
  Dat er ondertussen heel veel wrakken, boorplatforms, pijpleidingen, steen gebieden, etc etc te vinden zijn doet er niet toe. Dat het water warmer word, waardoor kabeljauw gewoon niet meer hier naartoe komt, doet er niet toe. Dat de Noordzee de komende 15 jaar volledig verkracht word door Wetenschappers, Ngo's en vooral de overheid, door er mega velden met windmolens neer te kwakken doet er niet toe. We verzinnen gewoon een paar van zulke "geweldige" projecten, zijn een jaar of wat lekker bezig, trekken uiteindelijk een paar subsidie potjes leeg, en dan kunnen we in ieder geval zeggen dat we ons best gedaan hebben!

  En natuurlijk gaan deze projecten werken, die stapels rotzooi gaan begroeien en trekken zeeleven aan, maar doe alsjeblieft niet net alsof we hier de Noordzee aan het redden zijn! Dit soort mensen met een hoge titel, die schijnbaar alles voor elkaar kunnen krijgen met hun mooie verhaaltjes, kunnen beter hun energie en macht gebruiken om de windmolen bouw stop te zetten. Als ze écht de Noordzee willen redden tenminste.. Maar als het daar op aan komt hoor je ineens niemand meer.....? Want uiteindelijk is het Geld dat de wereld draaien laat, niet de natuur..... Toch.....?

  Reageer
  • Tox

   En zo is het precies!wat weer een onzinnig stom idee..��


Re:ageer