Nieuws - 25 mei 2010

Hotelkamers voor internationale studenten

Internationale studenten worden in september waarschijnlijk tijdelijk ondergebracht in een Wagenings hotel. Dan hoeven ze niet meer met de bus op en neer naar een afgelegen vakantiepark, zoals de afgelopen twee jaar.

hof_van_wageningen_1.jpg
Wageningen Universiteit wil de instroom van internationale studenten in augustus en september beter opvangen. Door de groei van de studentenaantallen was er de laatste tweejaar een behoorlijk groot kamertekort. Als noodoplossing werden internationale studenten tijdelijk in een bungalowpark in Hoenderloo ondergebracht. Door de week werden ze met bussen heen en weer gereden. Vanwege de reistijd was dat niet ideaal.
Daarom overlegt de universiteit met het Hof van Wageningen om hotelkamers te reserveren. Volgens de directeur van Hof van Wageningen, Jaap Venendaal, gaat het om de opvang van 150 studenten. ‘Maar dat kunnen er meer of minder zijn, de precieze instroom is van tevoren moeilijk te voorspellen.'
Schaamte
Het hotel moet dan wel voor allerlei voorzieningen zorgen, zoals fietsenstallingen, gelegenheid voor het wassen van kleding en internetaansluitingen. Venendaal: ‘Om dat te regelen hebben we wel wat kopzorgen. De medewerkers vragen zich af wat ik me nu weer in mijn hoofd heb gehaald.'
Bovendien vallen augustus en september in het hoogseizoen; de drukste periode voor het hotel. ‘Qua capaciteit zitten we er niet op te wachten. We willen onze capaciteit op unieke wijze uitbreiden om dit mogelijk te maken.' Hoe wil Venendaal nog niet verklappen.
De hoteldirecteur werkt graag mee aan een oplossing omdat hij weet hoe het is om in het buitenland te leven. ‘Zelf heb ik vijftien jaar in het Midden-Oosten en in Afrika gewoond. Dagelijks twee uur moeten reizen naar je opleiding is slechte reclame voor Nederland en Wageningen. Als Wageningse ondernemer schaamde ik mij toen de kranten afgelopen jaar berichten over de buitenlandse studenten die in Hoenderloo werden ondergebracht.'
Balletje
Voor VeSte, één van de twee fracties uit de Studentenraad, is deze mogelijke oplossing ook goed nieuws. Hun studentenraadslid Kees van der Ark zocht namelijk in het najaar van 2009 al contact met het hotel om oplossingen te verzinnen voor het kamertekort. Dat leidde tot niets omdat er toen maar een paar kamers vrij waren. Maar het balletje is toen wel gaan rollen.
De opvang in de hotelkamers is nog niet helemaal rond. ‘We wachten af en hopen het de komende weken positief te kunnen afronden', reageert Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR.