Nieuws - 25 augustus 2010

Hotel hutjemutje

Buitenlandse studenten reageren gelaten op hun kamer in Hotel Hof van Wageningen. Luxe? 'Ach, het is maar tijdelijk.'

21-Brinkhotel-GA--20100819-.jpg
Brink Residence aan de Stadsbrink in Wageningen oogt niet als een echt hotel. De kamers zijn verzorgd, maar sober. Een Chinese student loopt met een studiehandboek onder zijn armen naar zijn bed. Nog geen minuut later wandelt hij met zijn laptop naar de gang. Waarschijnlijk op zoek naar draadloos internet, want dat is wel aanwezig, maar niet berekend op grote groepen.
De afgelopen jaren bood het bijgebouw van Hotel Hof van Wageningen dan ook geen ruimte aan luxe  vakantiegangers, maar aan langblijvende gasten en asielzoekers met een generaal pardon. De komende maanden slapen hier ongeveer 170 buitenlandse studenten. In Hof van Wageningen zelf worden daarnaast 130 kantoren verbouwd tot slaapkamer. Deze 300 plaatsen zijn niet voldoende voor iedereen. Buitenlandse studenten van Van Hall Larenstein worden gehuisvest in een vakantiehuisjespark in Hoenderloo.
Donkere doeken
Elke kamer in Brink Residence telt drie tot vijf bedden, douche en toilet en een klein bureautje dat de bewoners moeten delen. Met een houten constructie en grote donkere doeken zijn de slaaplekken enigszins gescheiden. Haoron Yang, uit het zuidoosten van China, staat in een hoekje van de gezamenlijke kamer. Het is zijn eerste keer buiten China, maar Haoron is tevreden met zijn nieuwe plek. 'Quiet city.' De kamer biedt genoeg, maar, voegt hij er onmiddellijk met glimlach aan toe, 'op 1 september mag ik naar een echt studentenhuis'.
Op de gang staat Frank Nonhebel, de coördinator van deze huisvesting. Om de paar minuten gaat zijn telefoon en tussendoor beantwoordt hij vragen van studenten. 'Ja, het gemeentehuis is nu nog open, jullie hebben nog een uur.' Normaal gesproken is Nonhebel reisagent, maar vier jaar geleden vroeg de universiteit hem dringende huisvestingsprobleem mee te helpen oplossen. 'Dus nu ben ik een soort huisbaas. Ik controleer of de kamers schoon blijven, dat soort dingen.' De kamerindeling maakt hij ter plekke. 'Je moet toch een beetje kijken wie bij elkaar passen. Om taalproblemen te voorkomen, probeer ik de nationaliteiten zo veel mogelijk bij elkaar te zetten. Dat valt nog niet mee. Op de lijst staat bijvoorbeeld China, maar dat land is zo groot dat ze elkaar soms alsnog niet verstaan.'
Eén Tsjech
In de kamer van Haoron zitten inderdaad uitsluitend Chinezen. Op één persoon na: Jan Duchoslav uit Tsjechië. 'Of dat vervelend is? Nee, ik heb al vrienden gemaakt en ach, deze kamer is maar tijdelijk. Ik hoop wel dat ik snel naar één van de flats kan.' Dat de PVV Kamervragen heeft gesteld over dit soort 'luxe accommodaties', hoort hij met verbazing aan. Hij fronst diep, kijkt nog eens in zijn nieuwe kamer en zegt dan: 'Just look at this'.