Nieuws - 7 maart 2002

Hormoonaardappel een brug te ver

Hormoonaardappel een brug te ver

"We zijn geslaagd, maar niet genoeg." Zo typeert prof. Aede de Groot van Organische Chemie het onlangs afgesloten onderzoek van zijn groep naar de mogelijkheid om uit aardappelen grondstoffen voor hormonen te maken. Ook onderzoekers van Avebe en Organon waren bij dat project betrokken.

De onderzoekers hebben vier jaar gewerkt aan een methode om van de saponines die van nature in aardappels voorkomen een stof te maken die farmaceuten kunnen ombouwen tot hormonen voor bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen of anti-verouderingspreparaten. Saponines lijken op de hormonen in die preparaten.

Hoewel de onderzoekers slaagden in hun opzet, was de gevonden methode te complex, en dus niet interessant voor de industrie. "Dat is natuurlijk altijd het probleem als je concurreert met bestaande productieprocessen", zegt De Groot. "Nieuwe processen moeten het oude proces niet een beetje maar in verregaande mate overtreffen om een kans te maken. In bestaande processen is immers al veel ge?nvesteerd. Kennis, apparatuur, alles is er. Maar voordat je met een nieuw proces kunt produceren, moet je nog allemaal semi-technisch onderzoek doen."

Het onderzoek is gesubsidieerd door Technologiestichting STW. | W.K.