Wetenschap
Dier

Hoop op immuuntherapie tegen paardenjeuk

Veel paarden krijgen last van hevige jeuk nadat ze zijn gestoken door bepaalde steekmugjes (knutten). Deze paarden hebben staart- en maneneczeem. Promovendus Nathalie van der Meide vond 7 eiwitten in de knut die deze allergie veroorzaken. Met deze allergenen is al een diagnostische test ontwikkeld. Nu nog een behandelplan.
Albert Sikkema

Staart- en maneneczeem komt vooral voor bij bepaalde rassen, zoals bij Shetland- en IJslandse ponys. Na een steek van dit insect krijgen ze flinke jeuk en gaan ze tegen palen en muren schuren, vaak tot bloedens toe. Soms is het zo erg dat de eigenaar besluit het dier uit zijn lijden te verlossen. De huidallergie is zowel een schadepost als een dierenwelzijnsissue. Er zijn al wel tests in omloop om de gevoeligheid voor de steekmugjes vast te stellen, maar die zijn onbetrouwbaar.

Van der Meide zocht uit welke door de knut Culicoides obsoletus geproduceerde eiwitten verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheidsreactie van het paard. Daarvoor moest ze de juiste knutten vangen op paarden en de genetische eiwit-expressie van deze soort in kaart brengen. Zo vond ze zeven eiwitten die het immuunsysteem prikkelen. Deze allergenen ging ze in een bacterie produceren. Met deze gezuiverde allergenen kan ze nu via het bloed van paarden testen of een paard allergisch is voor een steek van deze knut.

Extra onderzoek bij de gevoelige paarden moet vervolgens uitwijzen op welke van de zeven allergenen het immuunsysteem van het paard reageert, zodat per geval een therapie kan worden opgesteld, zegt onderzoeksbegeleider Edwin Tijhaar. De leerstoelgroep Celbiologie en immunologie wil die therapie samen met een bedrijf ontwikkelen.

De therapie bestaat eruit dat de pony’s en paarden kleine hoeveelheden van de allergenen krijgen toegediend, zodat het immuunsysteem van het paard tolerantie opbouwt tegen deze allergenen. Met deze desensibilisatie krijgt het paard geen jeuk meer na een knuttenbeet en heb je het probleem feitelijk opgelost, zegt Tijhaar.

Nathalie van der Meide promoveert op 13 september bij Huub Savelkoul, hoogleraar Celbiologie en immunologie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.