Student - 4 november 2010

Wassen
Wat? stage bij World Concern
Waar? Haïti
Waarom? Om de praktische kant van haar studie te zien
'In mei, een paar maanden na de aardbeving, ben ik naar Haïti gegaan. Ik heb twee Haïtiaanse pleegbroertjes en ik was nieuwsgierig naar de toestand in hun geboortestreek. Aan de slechte wegen in de hoofdstad zie je al dat het land arm is en nu komt daar nog bij dat je overal puin en ingestorte huizen ziet.
Maar de aardschok heeft meer aangericht. Angst. Terwijl ik in Haïti kon genieten van het interieur van een kerk, wezen lokale bewoners op de scheuren in de muur. Niet veilig voor een aardbeving, zeiden ze.  Nog steeds gaan er kinderen niet naar school en durven mensen hun huizen niet in omdat ze bang zijn voor naschokken of een nieuwe aardbeving. Je kunt het puin en de tentenkampen wel bezoeken, maar dan voel je nog niet hoe het echt was.
Eén van mijn opdrachten was om gps-coördinaten van gerepareerde huizen en plaatsen waar puin was geruimd op te nemen. Een keer nam ik de coördinaten op van een plaats waar het puinruimen even werd stilgelegd. De opzichter vertelde dat er een lijk was gevonden en voor ik het wist, wees hij me een been aan dat zomaar uit het puin stak. Toen realiseerde ik me weer dat er niet alleen puin wordt geruimd, maar dat er ook echt mensen dood zijn gegaan. De mensen zelf zeggen: 'Wij snappen niet waarom het is gebeurd, maar we vertrouwen erop dat God het beste met ons voor heeft.' En pakken de draad weer op.
Op een dag was ik te gast bij een gezin waar de tafel vol stond met lekkernijen zoals gebakken banaan en geitenvlees. Ik had al zo veel gegeten dat ik me een beetje asociaal voelde en toch schepte de man nog een keer mijn bord vol, om zeker te zijn dat ik genoeg had. Zelf at hij niets en keek alleen toe. Toen ik weg ging toonde hij zich enorm dankbaar dat ik geweest was. Dat vond ik heel bijzonder want ik had voor mijn gevoel het weinige dat ze hadden opgegeten.'