Nieuws - 22 februari 2018

Hoogtepunten 100 jaar WUR

tekst:
Roelof Kleis

De Zaaier strooit. Kennis natuurlijk, kunde en wijsheid. Maar dit jubileumjaar nog iets anders: feestelijke gebeurtenissen. Op het programma van de feestcommissie staan veel evenementen. Resource koos er tien uit die je zeker niet mag missen.

tekst Roelof Kleis illustratie Henk van Ruitenbeek

Lasershow - 8 maart
Een goed begin is het halve werk. De feestelijkheden beginnen daarom al op de donderdag voor de echte verjaardag van WUR. Het Nederlands Studenten Orkest geeft een klassiek concert in Forum. Daarna is het in de feesttent tussen Forum en Atlas – onder leiding van bigband Sound of Science – aftellen geblazen tot middernacht. Rector magnificus Arthur Mol geeft dan het officiële startsein voor het feestjaar, gevolgd door een lasershow.

Party of the Century- 9 maart
Na de diesviering overdag gaat het vrijdagavond 9 maart pas echt los. Het gezamenlijke feest van negen studentenverenigingen moet de Party of the Century worden. Eén nacht, één toegangskaart (6 euro), vijf feesten in het centrum van de stad. Van 23.00 tot 06.00 uur genieten van onder meer dj’s, live bands, wereldmuziek en silent disco.

Creatieve innovatie - 10 maart t/m 11 november
Wat levert het op als kunstenaars samen met wetenschappers op zoek gaan naar innovaties? Geen idee. Maar de komende maanden gaat het wel gebeuren. Tien jonge kunstenaars werken ieder met twee onderzoekers gedurende twee maanden aan een project. Na afloop wordt het werk gepresenteerd. U hoort nog waar, wanneer en hoe. 

What’s Life? - 12 t/m 13 maart
In de eerste week van het feestjaar gaan we meteen tot de kern: het leven zelf. Leven, wat is dat eigenlijk? En hoever kunnen en mogen we eraan sleutelen? Tijdens de Science Week geven vermaarde binnen- en buitenlandse wetenschappers lezingen. Op de laatste dag staat Mary Shelleys boek Frankenstein centraal.

Getekend - 6 t/m 9 mei
Studenten stonden in 1943 voor de keuze: een loyaliteitsverklaring tekenen of niet. Loyaal zijn aan de Duitse bezetter of te werk gesteld worden in Duitsland. Getekend, een toneelstuk deels gespeeld door studenten en medewerkers van WUR, brengt deze turbulente periode uit de geschiedenis tot leven. De voorstellingen zijn in theater de Junushoff.

Studentenkampioenschappen - 8 t/m 10 juni
Zo’n 1500 studenten uit heel Nederland strijdeni op en rond sportcentrum de Bongerd om goud, zilver en brons tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap. Naast een achttal vaste sporten (voetbal, volleybal, tennis etc.) staan ook keuzesporten als turnen, triatlon, boksen, ultimate frisbee en beachkorfbal op het programma. O ja, en de demosporten knotsbal en paaldansen.

World Wide Wageningen - 23 juni
Wageningse alumni wonen overal in de wereld. Op de internationale alumnidag staan duurzame voeding en voedingsmiddelen centraal. Hoe kun je dat beter doen dan samen aan tafel te gaan? Gepoogd wordt om die dag op honderd plekken wereldwijd te gaan dineren.  

Festival Wisdom & Wonder - 15 september
Zo aan het begin van het nieuwe studiejaar is het wel weer tijd voor een feestje. Op deze zaterdag is er een campusfestival voor iedereen. Met workshops, optredens, dj’s, foodtrucks en wat al niet. Wie trouwens zelf op wil treden, kan zich nog tot 1 maart melden bij de feestorganisatie via festival.100years@wur.nl.

Systeem Aarde - 15 t/m 19 oktober
Wat weten we eigenlijk van het systeem aarde? En wat draagt Wageningse wetenschap daaraan bij? Een week vol lezingen, excursies en een grote conferentie – Water Science for Impact – laten zien wat Wageningen te bieden heeft aan kennis over water, bodem en atmosfeer en over hoe we daar als samenleving mee omgaan.

Muziek en wetenschap - 3 november
Sommige wetenschappers zijn ook goede musici. In die volgorde. Maar er zijn meer verbanden tussen wetenschap en kunst. Studentenkoor en -orkest WSKOV en studentenorkest De Ontzetting spelen een hele avond muziekstukken die een link leggen met de wetenschap. Eenmalig te horen in de Junushoff.

Het volledige programma staat op wur.nl/100years.