Organisatie

Hoogste punt nieuwbouw Unilever

Met wat vlagvertoon vierde Unilever vanmiddag het bereiken van het hoogste punt van de bouw. Voor de zomer volgend jaar wordt het pand opgeleverd.
Roelof Kleis

Unilever-topman Paul Polman leidt de viering in. © Sven Menschel

Waar dat hoogste punt zich precies bevindt is niet duidelijk: het gebouw heeft een plat dak. Slechts de contouren van het nieuwe Global Foods Innovation Centre zijn nog maar zichtbaar. Je kijkt nog aan alle kanten door het staketsel heen. Dat zal komende maand veranderen. Dan start bouwer Dura Vermeer uit Hengelo met het aanbrengen van de vliesgevels. Een maand later worden dan de binnenwanden geplaatst.

Dura Vermeer werkt met 200 man aan de realisatie van het nieuw R&D-gebouw van Unilever. Het pand heeft een vloeroppervlak van 18.000 vierkante meter en bestaat uit een Pilot Plant (een fabriekje voor proefproductie), een Food & Customer Experience en twee verdiepingen kantoren en laboratoria. Onnder het gebouw komt een parkeerkelder, waarvan ook de medewerkers van WUR gebruik kunnen maken.

Unilever Infographic - LR.jpg

Het gebouw, dat is ontworpen door het Amsterdamse Paul de Ruiter Architects, voldoet aan hoge duurzaamheidseisen. Het ontwerp kreeg deze week van de Dutch Green Building Council de maximale BREEAM-score toegekend voor duurzaam bouwen. Dat verdient het gebouw onder meer door de toepassing van warmte-koude opslag, veel gebruik van direct daglicht en lichtdoorlatende zonwering. De minifabriek wordt belegd met 1800 zonnepanelen.

Het is de bedoeling dat het pand, een investering van 85 miljoen euro, medio volgend jaar in gebruik wordt genomen. In het pand komen 550 mensen te werken, die komen van de R&D-vestigingen in Vlaardingen, Heilbronn (Duitsland) en Poznan (Polen).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.