Organisatie - 27 oktober 2009

Hoogleraren pleiten voor behoud arboretum

Zo’n vijftig hoogleraren van Wageningen Universiteit pleiten in een brief aan de raad van bestuur voor behoud van het Klein Arboretum als cultuurhistorisch erfgoed. Ze keren zich tegen het plaatsen van hekken en de bouw van woningen op dit terrein. Hieronder volgt de brief.

Aan de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit.
Betreft: Kleine Arboretum

Geachte heren,

Het onlangs gepubliceerde bericht dat er mogelijkerwijs in het Kleine Arboretum (naast de Dreijen) zal worden gebouwd, heeft ons onaangenaam getroffen. Dat er inmiddels grote hekwerken in ditzelfde Arboretum zijn geplaatst, waardoor eenheid en toegankelijkheid teloor gaan, betreuren wij ten zeerste.
Het is ons bekend dat dit Arboretum niet meer van direct wetenschappelijk belang is. Wij zijn evenwel van mening dat het als cultuurhistorisch erfgoed alle bescherming verdient. Ook een Universiteit dient haar geschiedenis te koesteren en de meest waardevolle expressies daarvan te behoeden en door te geven aan volgende generaties. Een Universiteit die de ‘quality of life’ centraal zegt te stellen kan niet majeure kwaliteiten in de eigen omgeving teniet doen. Dat komt ‘Wageningen’ bepaald niet ten goede.
We verzoeken U derhalve met klem om ten aanzien van dit Arboretum een andere en glasheldere koers te definiëren.

Met verschuldigde hoogachting,

Renger Witkamp,
Akke van der Zijpp
Han Zuilhof.