Nieuws - 18 september 2012

Hoogleraar woedend over nominatie antikwakzalverprijs

De Wageningse hoogleraar Savelkoul is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. Hij vindt het zelf een ‘belediging' mee te dingen naar dit dubieus eerbetoon. 'Ik ben een serieuze wetenschapper.'

huub.jpg
Opnieuw zet de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) Wageningen UR in de schijnwerper. Op de nominatielijst van de Meester Kackadorisprijs, voor diegene die de kwakzalverij afgelopen jaar het meest bevorderde, prijkt hoogleraar Celbiologie en immunologie Huub Savelkoul. Hij vindt de nominatie ‘een belediging' en wil niet inhoudelijk reageren.
Steen des aanstoots is Savelkouls onderzoek naar de invloed van magnetische velden op het immuunsysteem. ‘Voor deze invloed zijn geen plausibele hypothesen en de meeste mensen in het vakgebied vinden het een gesloten boek,' zegt Cees Renckens, uit de VtdK-prijsjury. ‘Met zijn onderzoek prolongeert Savelkoul de onzekerheid.' Hij doelt hierbij op patiënten die hun onverklaarde klachten aan elektromagnetische straling wijten. De nominatie draait niet om de kwaliteit van het onderzoek.
Daarnaast geeft Savelkoul soms lezingen in de context pseudowetenschap. Renckens: ‘Hij staat dan tussen antroposofen, homeopaten en allerlei rare mensen. Daar hoort een man van zijn statuur niet thuis. Hij verleent ze legitimiteit.' Eerder dit jaar deed Savelkoul mee aan een lezingenreeks Biofysische geneeskunde van Studium Generale. Komende 17 november spreekt hij op de scholingsdag van de omstreden vereniging Kritisch Prikken.
De nominatie is Savelkoul zelf in het verkeerde keelgat geschoten. Aan de telefoon reageert hij met ingehouden woede: ‘Ik ben een serieuze wetenschapper en ik herken me hier absoluut niet in. Ik wil hier dan ook niet mee vereenzelvigd worden.' Inhoudelijk wil hij niet reageren. Sterker nog, hij zegt al voor de bekendmaking een brief naar Rector Magnificus Martin Kropff te hebben gestuurd met het verzoek om Resource te gebieden niet over de nominatie te schrijven.