Nieuws - 27 september 2011

Hoogleraar bekritiseert persbericht melk

Hernieuwde kritiek op een persbericht van Wageningen UR over melk; nu van de gerenommeerde voedingsonderzoeker Walter Willett. Hij meent dat het bericht een 'extreme verdraaiing en een verkeerde representatie' van de resultaten geeft. Het gaat hierbij om de claim dat melkconsumptie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Deze uitspraken deed hij in de Volkskrant van gisteren.

joris_driepinter.jpg
Willett is medeauteur van de studie waarop het persbericht zich baseert en bovendien eredoctor aan Wageningen UR. Het betreffende onderzoek is een zogeheten meta-analyse. Hierbij nemen onderzoekers gegevens samen uit een groot aantal wetenschappelijke artikelen om tot meer betrouwbare conclusies te komen. De resultaten lieten zien dat melkconsumptie tot drie glazen per dag een beschermend effect hebben op hart- en vaatziekten. Volgens Willet is dit een ‘zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie' en bestaat er veel bewijs dat die claim tegenspreekt. Hij treedt vaker naar buiten als criticaster van zuivel.
Voordat ze reageren willen de Wageningse auteurs van de originele studie eerst nog in gesprek met Willett. ‘Ik wacht nu tot zijn secretaresse een gaatje in zijn agenda vindt,' zegt Marianne Geleijnse, universitair hoofddocent Humane voeding. De samenwerking met Willets groep op Harvard is volgens haar uitstekend. ‘We hebben nu een wetenschappelijke discussie en die praten we graag met de onderzoekers onderling uit.'
Het is niet de eerste kritiek op dit specifieke persbericht over melkconsumptie. Twee weken geleden startte de stichting Wakker Dier een proefproces bij de Reclame Code Commissie (RCC). Directe aanleiding was de kop ‘Joris Driepinter had gelijk'; dit refereert aan een reclamefiguur die in de jaren zestig claimde dat drie pinten melk per dag gezond is. Een uiting die van de universiteit een reclamebureau zou maken volgens Wakker Dier omdat de melkindustrie het onderzoek mede financiert. De klacht bij de RCC zou een precedent moeten geven voor een acties tegen de vermeende beïnvloeding door het bedrijfsleven. De afdeling voorlichting paste de kop vervolgens aan.