Nieuws - 29 maart 2007

Hooggeleerde groenteboer

Eindelijk hebben we door dat Wageningen niet alleen de universiteit is voor de tobbende medemens. De mens die ten onder gaat aan zijn vraatzucht en tegenwoordig ook aan enge ziektes van zijn eigen kamerplanten. Wageningen wordt de universiteit van de smaak en niet meer van het voedsel alleen. Net als het wereldse restaurant O Mundo willen wij van de WUR gaan voor een eervolle vermelding in het blad Lekker en misschien wel in de gids van Michelin.
Daarom is het geweldig dat het ons bestuur heeft behaagd om maar liefst twee hoogleraren, buitengewone hoogleraren zelfs, te benoemen die zich met de betere keuken gaan bezighouden.
Een hooggeleerde groenteboer gaat de snelle hap in onze gezinnen bestrijden en de patatgeneratie het eten van overheerlijke opperdoezen en zongerijpte frambozen aanleren. Door hem wordt straks de groenteafdeling van de supermarkt een Eldorado voor de lekkerbek en de smulpaap. Dus ook weg met de plaatselijke Pee Pastinakel en andere ongure plaatselijke types.
Een hooggeleerde mosselman gaat er voor zorgen dat onze Zeeuwse platte oesters niet meer louter en alleen door verliefde Belgische en Franse gourmands worden gegeten, maar ook door onze eigen tortelduifjes en overspeligen, natuurlijk het liefst met een fles Chablis of Champagne erbij. En de mosselen moeten weer, als de R in de maand is, het volksvoedsel bij uitstek worden, net als in de tijd van Kaat Mossel.
Als het bestuur dan nog een biologische slager en een wijnkenner benoemt, kunnen we het oubollige Food Valley vervangen door het aantrekkelijke Valley of Taste.

Kees de Hoog