Nieuws - 23 maart 2012

Hoog waterbezoek

Prins Willem-Alexander was 22 maart op bezoek in Wageningen tijdens het avondprogramma van de Wereldwaterdag. Als VN-adviseur op watergebied hield Willem-Alexander een pleidooi voor waterbesparing in de landbouw en afvalwaterbehandeling om de waterschaarste in veel landen het hoofd te bieden.

waterforumIMG_9170.JPG
‘Het waterprobleem is een landbouwprobleem', zei de prins. ‘De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben.'
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken sloot deze avond een overeenkomst met de KNVB, die was vertegenwoordigd door directeur Bert van Oostveen, bondscoach Bert van Marwijk en de oud-spelers Ruud Gullit en Ruud Krol. Knapen doneert de komende vier jaar 3,4 miljoen euro per jaar aan een project van KNVB, Unicef, Simavi, Aqua for All en Vitens om toiletten en schoon drinkwater te realiseren op 1.100 scholen in Kenia, Mozambique en Ghana. De KNVB gaat via haar voetbalscholen in deze landen voorlichting geven over watergebruik en hygiene, terwijl de andere partners toiletten en drinkwatervoorzieningen gaan aanleggen. Deze private partners steken ook 3,4 miljoen in het sanitatieproject. Het project moet 740.000 Afrikaanse kinderen ten goede komen. Voetbal is de verbindende factor, zei Van Oostveen, want voetbal brengt de maatschappij in beweging.
Voor staatssecretaris Knapen is water dit jaar een speerpunt. Hij lichtte nog eens de hervorming van het ontwikkelingsbeleid toe, waarbij zijn departement kiest voor ondersteuning van Nederlandse topsectoren in een beperkt aantal landen. Het ministerie heeft voortaan een makelaarsrol om de Nederlandse landbouw- en watersector te koppelen aan ontwikkelingslanden, om daar economische groei te realiseren. ‘Anderen moeten het doen, wij helpen daarbij', stelde Knapen.
Het avondprogramma was een diner van drie gangen in Atlas op de campus, afgewisseld door speeches van gastheer Aalt Dijkhuizen, Willem-Alexander, Van Oostveen en Knapen. Dijkhuizen benadrukte het Wageningse onderzoek naar zouttolerante gewassen, de zeeboerderij in Zeeland en waterbesparende maatregelen in tuinbouwkassen. ‘More crop per drop' is daarbij de uitdaging volgens Dijkhuizen. De avond werd afgesloten met een paneldiscussie.