Nieuws - 11 september 2012

Honderdste promotie voor Verstegen

Professor Martin Verstegen heeft vanmiddag zijn honderdste promovendus afgeleverd. Hij is pas de vijfde hoogleraar in ons land die dat heeft gepresteerd.

De honderdste was Willem Smink, die promoveerde op een studie naar het metabolisme van vetzuren in kuikens en varkens. Verstegen is emeritus hoogleraar Diervoeding.  De allereerste promotie onder leiding van Verstegen vond in 1982 plaats. Daarna kwam er een gestage stroom op gang met een frequentie van vier tot zeven promoties per jaar. De top van de productie lag in 1996 met acht promoties.
Varken
Verstegen is zelf gespecialiseerd in het metabolisme van het varken. Onder zijn leiding voerden promovendi onderzoek uit naar diervoedingsaspecten als voedselopname, vertering, energiemetabolisme, eiwitten, suikers, mineralen en groeimodellen. Ook bestudeerden zijn pupillen de fysiologische aanpassing van dieren onder tropische omstandigheden.
Verstegen-dag
Van de honderd promovendi kwamen er 39 uit het buitenland. Uit landen als Vietnam, Zuid-Korea, Burkina Faso, Nieuw-Zeeland, Indonesie en Canada, maar ook uit Europese landen. Veel gepromoveerden treffen elkaar jaarlijks op de Verstegen-dag. Zij vonden werk in de industrie, bij universiteiten en onderzoekscentra in de hele wereld.
Legpenning
Sinds de oprichting van de oudste universiteit in ons land, de Universiteit Leiden, in 1575 is het maar vier keer eerder voorgekomen dat een hoogleraar honderd of meer keren als promotor optrad. Voor deze mijlpaal kreeg Verstegen de Zilveren Legpenning van de universiteit uitgereikt door rector magnificus Martin Kropff.