Student - 4 januari 2016

Honderden studenten blijven gratis reizen ondanks boetes

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Honderden (oud)studenten blijven met hun studentenreisproduct reizen ook nadat ze daar geen recht meer op hebben. Daarom wil minister Bussemaker een dit najaar aangekondigde boeteverhoging doorzetten.

Nu kost het studenten nog geen tweehonderd euro per maand als ze hun studentenreisproduct niet op tijd van hun ov-chipkaart verwijderen. Afgelopen najaar werd besloten dit bedrag te verhogen naar 300 euro per maand. Het moet studenten ontmoedigen het reisproduct te behouden ondanks de boetes.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft kritiek: ‘Natuurlijk moet je voorkomen dat mensen er misbruik van maken’, zegt voorzitter Stefan Wirken. ‘Maar het is ook weer niet de bedoeling om een vergeetachtige student met een boete van driehonderd euro te pakken.’

Hij pleit ervoor om het tarief te laten oplopen: ‘Geef eerst de boete zoals die was: niet heel hoog, maar wel vervelend. Een maand later moeten ze dan bijvoorbeeld het dubbele betalen.’ En voor de echte fraudeurs mag de boete van hem ook boven de driehonderd euro uitkomen. Ook D66 begrijpt niet dat die boete meteen zo hoog moet zijn. Als DUO de studenten goed waarschuwt, is een tik op de vingers volgens de partij terecht. ‘Maar een maand ‘vrije uitloop’ vanwege misverstanden, bijzondere omstandigheden of wat dan ook lijkt me redelijk’, aldus Kamerlid Paul van Meenen.

Stefan Wirken, voorzitter LSVb

Jaarlijks krijgen duizenden studenten zo’n boete. De meesten schrikken en zetten hun studentenreisproduct alsnog stop. Afgelopen september waren ruim 26 duizend (oud)studenten de klos. Ongeveer de helft van hen kreeg de boete voor het eerst. Enkele honderden trekken zich niets aan van de boetes. Pakweg één op de tien beboete studenten reist een jaar later nog steeds gratis.

Het kan dan ook aantrekkelijk zijn een studentenreisproduct aan te houden als je veel reist. Het kost 326 euro per maand om met een trajectkaart tussen Utrecht en Rotterdam te forensen. De nieuwe boete komt voor het eerst in de buurt van dit tarief. Maar wie tussen Maastricht en Amsterdam op en neer reist, is na de verhoging nog altijd honderd euro voordeliger uit.

Minister Bussemaker spreekt echter van een ‘principiële keuze’. Onterecht doorreizen met een studentenreisproduct mag gewoon niet. Daar krijg je een boete voor. En als je het blijft doen, krijg je hem opnieuw tot je ermee ophoudt.

Het is technisch niet mogelijk om een verlopen studentenreisproduct automatisch van een ov-kaart te halen: dat kan de eigenaar zelf doen. In de toekomst verandert dat waarschijnlijk, zegt een woordvoerder van chipkaartbeheerder Translink, maar dat zal nog een paar jaar duren.