Nieuws - 28 juni 2011

Honderd klimaatalarmisten

Geldkraan dicht voor het KNMI wegens duur en partijdig? Een discussie met een Wagenings randje.

Blogger_YK.jpg
Klimaatscepticus René Leegte heeft namelijk in Wageningen gestudeerd. Hij was lid bij Ceres en woonde in corpshuis H6. Een huidige bewoner van H6 zei: 'Supermooi dat een huisgenoot een rimpel veroorzaakt in het debat, ook al is het niet zo'n goed idee.' Leegte zou eigenlijk niet in de kamer komen, maar omdat de VVD op het laatste moment nog één zetel extra moesten vullen heeft hij nu wel een stem. Met milieu en energie in zijn portefeuille moest hij die nog even laten horen nu het noodweer op het punt staat om los te barsten.
Eens kijken naar wat het KNMI, oftewel het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, zoal doet.

  • Het weer voorspellen, een dienst die ook door allerlei andere partijen wordt geleverd.

  • Paniek zaaien met weeralarmen die nooit adequaat zijn.

  • Seismologie. Ik heb nog nooit zo'n seismische rimpel meegemaakt. Wel van gehoord. Toch vind ik dit een belangrijk punt omdat ik de markt dit nog niet zo snel zie overnemen.

  • Strategisch en toegepast meteorologisch onderzoek, volgens Leegte uitgevoerd door 'klimaatalarmisten.'


Omdat de discussie over het bestaan en de relevantie van de klimaatverandering religieuze proporties begint aan te nemen, en omdat de kwantificatie '20% alarmist' niet hard te maken is, is het proefballonnetje van Leegte niet echt mediaslim. Ik vermoed dat hij wel gelijk heeft als hij zegt dat zulk onderzoek uitstekend door onafhankelijke onderzoeksinstituten kan worden uitgevoerd. 60 miljoen belastingpoet naar de Bilt dragen is wel veel voor een instituut met vervangbare taken. Kansen voor Wageningen?
Mocht een en ander doorgang vinden - ondanks de mediaslimheid en relatieve invloed van de oud-Wageninger Leegte - dan kun je altijd nog terecht bij ons lokale weerstation, gesitueerd aan de Haarweg en een goed bewaard geheim. Hier kun je allerlei data opvragen over het weer in Wageningen tot zo'n tachtig jaar terug. Nog veel gedetailleerder dan het geprut van het KNMI ook.