Organisatie - 1 januari 1970

Honderd condooms of korting op je premie

De strijd om de zorgverzekerde is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. De ene verzekeraar biedt nog lagere premies en meer extra’s dan de andere. Universiteiten en studentenbonden hebben hiervan gebruik gemaakt en kortingen bedongen voor hun achterban. Ook voor Wageningse studenten zijn er enkele aantrekkelijke aanbiedingen.

Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel is het sinds 1 januari 2006 voor iedereen die in Nederland verblijft verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Nederlanders die voor die tijd al voor ziektekosten verzekerd waren, hebben van hun huidige verzekeraar automatisch een aanbieding voor een nieuwe verzekering gekregen, maar kunnen nog tot 1 maart overstappen.
De verschillen tussen de verzekeraars onderling zijn niet erg groot. Alleen CZ heeft een aanbieding die voor studenten gunstig uitpakt. Het voordeel zit niet in de basispremie, maar in het aanvullende Jongerenpakket. Voor bijna tien euro per maand ben je daarmee ook verzekerd voor onder meer tandarts en fysiotherapie. En op de koop toe krijg je jaarlijks maximaal honderd condooms.
Het voordeligst zijn echter collectieve verzekeringen. Zowel Wageningen universiteit als de studentenbonden ISO en LSVb bieden studenten zo’n verzekering aan. Wageningen heeft hiervoor een contract met VGZ en biedt studenten en medewerkers acht procent korting op de basisverzekering en tien procent op aanvullende pakketten. De studentenbonden zijn in zee gegaan met Zilveren Kruis Achmea. Met kortingen van 7,5 procent op de basisverzekering en 10 procent op aanvullende pakketten zijn studenten daar per jaar zo’n vijf euro duurder uit.
LSVb vice-voorzitter Stef Beek is ‘erg trots’ op het bereikte resultaat. ‘Deze verzekering is beschikbaar voor alle studenten in Nederland. Naast de korting die studenten krijgen, stort Zilveren Kruis per inschrijving 36 euro in een speciaal fonds. Daarmee gaan we gezondheidsprojecten op universiteiten uitvoeren.’ Studenten hoeven geen lid te zijn van een studentenbond om de verzekering te kunnen aanvragen.
In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld heeft universiteitskoepel VSNU vooralsnog geen collectieve zorgverzekering voor universitaire studenten en docenten. Vlak voor de jaarwisseling bleek dat de VSNU eerder gemaakte afspraken over zo’n regeling niet kon nakomen.
Overigens is het raadzaam niet alleen naar de kortingen te kijken. De dekking die aanvullende pakketten bieden, verschilt per verzekeraar. Voor extra’s zoals tandarts, brillen, contactlenzen en kraamzorg loont het de verschillende aanvullende pakketten goed te vergelijken. Hiervoor kun je terecht op de websites van de verzekeraars. / JH

Zie ook: Healthcare affect foreign students