Nieuws - 8 november 2007

Honden kunnen vogelpestvirus verspreiden

Honden kunnen ongemerkt besmet raken met vogelpestvirus H5N1. Ze worden er niet zichtbaar ziek van, maar kunnen het virus wel doorgeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC-Lelystad). De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
Viroloog dr. Riks Maas van CIDC-Lelystad zegt dat in het onderzoek voor het eerst onder laboratoriumomstandigheden is vastgesteld dat honden besmet kunnen raken met het Aziatische vogelpestvirus, en het virus ook uitscheiden. Het gedrag van het H5N1-virus lijkt veel op wat in Amerikaans onderzoek bij een ander griepvirus is vastgesteld. Maas: ‘Het in Amerika onderzochte virus bleek zich heel snel onder honden te verspreiden. We kunnen niet uitsluiten dat dat met het H5N1-virus ook kan gebeuren.’ Maas heeft dat echter niet onderzocht.
Dat honden besmet kunnen raken met het virus betekent ook dat bij een uitbraak maatregelen genomen moeten worden om verspreiding via honden tegen te gaan, zegt Maas. Dat kan door honden aan te lijnen en binnen te houden.