Nieuws - 1 januari 1970

Hond moet net als peuter naar de crèche

Honden van werkende baasjes zouden eigenlijk net als peuters naar een crèche moeten. De sociale contacten die ze daar hebben, voorkomen eenzaamheid. Dat staat in een rapportje over eenzaamheid bij gezelschapsdieren dat de Sophia Vereeniging tot bescherming van dieren heeft gepubliceerd ter gelegenheid van de ‘Week van het huisdier’ (8 tot en met 15 mei).

Het rapport is geschreven door Joanna Weenk, studente Diermanagement van het Van Hall instituut in Leeuwarden, tegenwoordig onderdeel van Wageningen UR. Zij bekeek voor de dierenbeschermingsorganisatie de situatie van hond, konijn, cavia, kat, paard en papegaai. Uit de literatuur concludeert ze dat deze sociale dieren last kunnen hebben van eenzaamheid als ze zonder soortgenoten worden gehouden en daarbij van hun mensenbaas te weinig aandacht krijgen. Hierdoor gaan ze abnormaal gedrag vertonen, zoals veel herrie maken of meer krabben en knagen. Van de onderzochte soorten leven in Nederland 4,66 miljoen dieren alleen, Al deze dieren zijn dus potentieel eenzaam.
Speeltjes kunnen zorgen dat de huisdieren zich minder miserabel voelen. Maar de beste remedie tegen eenzaamheid is de aanwezigheid van een huisgenoot of speelkameraad. Of die nu vier poten of twee benen heeft. | Y.d.H.