Organisatie - 1 januari 1970

Hond is net een kind

Het kopen van een hond is gemakkelijk. Moeilijker is er een leuke hond aan over te houden. Toch is het gros van de bezitters tevreden met hun viervoeter. Dat blijkt uit onderzoek van twee studenten Dierwetenschappen.

De studenten deden hun onderzoek in opdracht van de vereniging van beroepsmatige kennelhouders. Doel was om te kijken hoe mensen honden kopen en welke problemen ze hebben.
Uit de internetenquête blijkt dat vooral vrouwen die in een huis met een tuin wonen, een hond hebben. De helft van de respondenten had bovendien kinderen, wat significant meer is dan het aantal huishoudens met kinderen in Nederland (14 procent).
De belangrijkste conclusie iss dat mensen voldoende goede informatie over honden en de aanschaf kunnen vinden. ‘Verkopers kunnen hun klanten vooral tevreden houden door realistisch te zijn en ook over de nadelen van een hond te vertellen, en door eisen aan de klant te stellen’, aldus Annette Kegel.
Het karakter is de belangrijkste eigenschap waarop mensen een hond kiezen. Grootste probleem vonden bezitters het trekken aan de lijn. ‘Terwijl dat een kwestie van opvoeding is. Ook mensen die een cursus hadden gevolgd hadden er echter nog last van, al was het minder’, aldus Marthine Kegel, die zelf een hond van haar stageadres in Spanje meenam.
Hoewel niet iedereen informatie inwon over de aanschaf van een hond en meer dan de helft gedragsproblemen meldde, bleek het gros toch tevreden over hun huisdier. ‘Ondanks alles houden ze van hun hond, net als dat je van een kind houdt’, aldus de zussen. / YdH