Nieuws - 8 november 2001

Hond is gezond

Hond is gezond

Ze verlagen al binnen tien minuten je bloeddruk, en op de langere termijn ook je cholesterol. Ze verminderen stress en de kans op allergie of astma. Ze verhogen de kans dat je een hartaanval overleeft.

Dat zijn nog maar een paar van de positieve effecten van huisdieren die onderzoekers van Texas A&M University in een literatuurstudie boven water hebben gehaald. Hoe onze troetelbeesten dat voor elkaar krijgen, verschilt van geval tot geval, zeggen de wetenschappers. Soms is het de fysieke activiteit van het verzorgen van een dier die gezond maakt. Soms zijn het de warme gevoelens die dier en Kroon der Schepping voor elkaar koesteren.

Niet bij ir Coen Elemans, aio bij de leerstoelgroep Experimentele Dierkunde. Elemans is de trotse verzorger van een kaaiman van anderhalve meter, enkele schildpadden en drie koningspythons. "Op het moment vier, om precies te zijn", corrigeert Elemans. "Ik heb een python te logeren." Baasje is op stage, vandaar.

Hoewel Elemans verzot is op zijn dieren, denkt hij niet dat het gevoel wederzijds is. "Het zijn reptielen, h?? Daar bouw je geen relatie mee op." Toch leidt ook bij Elemans het houden van dieren tot een positieve levenshouding, die zijn gezondheid ongetwijfeld bevordert. "Je leert veel van reptielen. Je wordt bewuster van je woonomgeving, bijvoorbeeld. Door al die keren dat je ze moet zoeken. En als je ze goed kent, dan zijn ze waanzinnig vreedzaam." | W.K.