Student - 1 juni 2016

Homoseksuele student Delft weggepest uit studentenhuis

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
1

Een Delftse student is weggepest door huisgenoten omdat hij homo is. 'Stuitend', zegt woordvoerder Philip Tijsma van het COC, dat opkomt voor de belangen van homo’s.

Beeld: Kim Peterse

Bram Tielen schreef zich na het vwo direct in voor een studie werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Hij vond een kamer in Schipluiden, een dorp vlakbij Delft. Toen zijn huisgenoten er achter kwamen dat hij homo is, accepteerden ze dat volgens Tielen niet en dwongen ze hem te vertrekken.

'Stuitend', zegt woordvoerder Philip Tijsma van het COC, dat opkomt voor de belangen van homo’s. 'En wat misschien nog het ergste is: de huisgenoten begrijpen niet dat ze fout zitten en wuiven de situatie weg.'

Discriminatie om seksuele geaardheid komt niet heel vaak voor in een studentenhuis, zegt Tijsma. Maar in het algemeen is het pesten van jongeren die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn (LHBT) een serieus probleem. 'Homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord onder jongeren. Bovendien komt suïcide bij LHBT-jongeren vijf keer zo vaak voor.'

Meer dan de helft
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft meer dan de helft van de LHBT-jongeren tussen de 16 en 25 jaar te maken met pesten of negatieve reacties. Ter vergelijking: 10 procent van de heterojongeren zegt last te hebben van pestgedrag.

Inmiddels is voorlichting op middelbare scholen verplicht. Toch doet volgens het COC maar een kwart van de scholen hieraan. Het COC wil dat de Onderwijsinspectie beter gaat controleren of er wordt voorgelicht.

Bram Tielen heeft inmiddels andere woonruimte gevonden via studentenhuisvester DUWO. Op facebook schrijft hij 'verlost en opgelucht' te zijn. Van zijn voormalige huisgenoten heeft hij niets meer gehoord, zegt hij in een interview met het Delftse universiteitsblad Delta. De huisgenoten van Tielen willen niet reageren. Een lokale omroep kijgt te horen dat Tielen alles heeft 'verzonnen'. Andere media staan voor een dichte deur.

Niets fout
'Wat me het meest stak is dat ze het idee hadden dat ze niets fout deden en het hun recht was zo tegen mij te doen. Dat is misschien niet wat mij het meest verdriet heeft gedaan, maar wel datgene waar ik het meest van ben geschrokken.'

Op de vraag wat er met zijn huisgenoten zou moeten gebeuren, antwoordt hij: 'Ik weet niet wat de TU zou kunnen doen. Het lijkt mij niet logisch om te zeggen dat ze hun studie niet mogen doen omdat ze zo denken. Iedereen moet zelf weten wat hij denkt, maar je moet mensen in hun waarde laten. Ik vind ook niet dat je mensen moet straffen omdat ze zo denken, wel om wat ze doen.'

Re:acties 1

• Gebakken Spons

Homo's wegpesten kan echt niet! schandalig natuurlijk.
    Aan de andere kant zitten er altijd een paar tussen die op een feest midden in de zaal met elkaar gaan lopen bekken e.d. Of heel bewust de aandacht van bijna iedereen in de zaal proberen te trekken. Daar zitten ook weinig mensen op te wachten
    (Dit geld trouwens ook voor hetero koppels).

Dat kleffe gedoe is weer het andere uiterste...dus doe dat alsjeblieft thuis, want dan vraag je er ook om, om de verkeerde types tegen het lijf te lopen.

Overigens praat ik het gedrag van de 'pesters' niet goed.

• Klopt

Eens!

• Marlies

Je reactie lezende vallen me 2 zinnetjes op:

'want dan vraag je er ook om'

en:

'Overigens praat ik het gedrag van de 'pesters' niet goed.'

Ik begrijp niet hoe je dit met elkaar rijmt?

Verder vraag ik me af wat de relevantie is van je verhaal? Volgens mij blijkt uit het verhaal nergens dat deze jongen het gedrag vertoonde waar jij je aan ergert?

• MP

Dit soort inconsistente bagger verwacht ik op een middelbare school of van een domme oom op een verjaardag. Niet als reactie op de website van een universiteitsblaadje.