Organisatie - 8 maart 2007

Homo universalis

Nu de gevierde columnist en zeerhooggeleerde socialistdoctor Ronald Plasterk het onderwijs, de cultuur en de wetenschap gaat leiden, zullen de tijden veranderen. Plasterk is de vleesgeworden homo universalis. Zijn naaste medewerkers zijn dol op hem. Hij kan olijk en tegelijkertijd geleerd kijken. Hij is agnost en beheerst het Engels in woord en geschrift. Hij kan met een Tiroler hoed op gitaarspelen en hij houdt van de eerste plaat van Bob Dylan.
Sterker nog, hij kent naast twee coupletten van het Wilhelmus ook de klassieker Blowing in the wind uit zijn hoofd. Hij schildert de laatste tijd niet onverdienstelijk en het zal de ChristenUnie behagen dat hij in een koor zingt en een goed huisvader is. De top van het CDA zal buitengewoon verheugd zijn dat zijn onkerkelijkheid hem niet verhindert om ieder jaar de Matthäus Passion bij te wonen.
Met deze zeer bekwame man aan het hoofd van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zullen er gouden tijden voor de universiteiten aanbreken. De kunsten zullen bloeien en de leraar zal weer een man of vrouw van aanzien worden.
Dat hij ons ooit een boerenuniversiteit heeft genoemd zij hem vergeven, mits hij - natuurlijk samen met de boerendochter en marathonloopster Gerda Verburg van ons eigen ministerie - de broodnodige miljoenen naar het kenniscentrum Wageningen stuurt. Als hij dat voor elkaar krijgt mag hij op 9 maart 2008 tijdens de negentigste Dies Natalis met hoed en gitaar in de Aula het landleven komen bezingen.

Kees de Hoog