Nieuws - 29 augustus 2011

Homerus op de traktor

Was er laatst weer eentje die het onderwijs verder wilde reguleren. Speerpunt: Homerus verplicht stellen voor alle academische studenten.

Blogger_YK.jpg
Er zijn twee soorten mensen op de wereld. Nou, er zijn eigenlijk veel meer soorten mensen, maar voor dit argument is het wel handig om deze indeling te maken. Eens zei iemand met dysenterie: 'er zijn soorten mensen op deze wereld. Mensen met dysenterie en zonder dysenterie.'
Enfin. Er zijn regulerende mensen en deregulerende mensen, ofwel de rest. Regulerende mensen zien bijvoorbeeld dat hun buurt aan het verslonzen is en schieten in hun reguleerreflex: 'jij daar, met macht, jij moet zorgen dat mijn buurt niet zo vies is!' De relevante machthebber poept na drie jaar beleid uit waarin staat dat er een bepaald quotum aan vuil moet worden opgehaald met alle perverse prikkels van dien. Scenario twee: iemand die zijn verantwoordelijkheden wel wil nemen pakt de prikstok en spoort zijn buurtbewoners aan hetzelfde te doen. Beide schone buurten bestaan echt.
Een mooi Wagenings voorbeeld is de ethiekcursus die verplicht is voor b├Ęta-studenten die aan hun bachelorscriptie werken. Iemand waar teveel mensen naar luisteren had een keer de hersenscheet: 'goh, het is wel onverantwoord/politiek incorrect/doodeng dat die levensmiddeltechnologen het maatschappelijke plaatje uit het oog verliezen bij hun onderzoek.' Vervolgens verplichtte men de studenten een cursusje en een hoofdstuk van de scriptie aan ethiek te wijden. De levensmiddelentechnologen waren bezig met hun labwerk en zaten totaal niet op het gelul van de ethiekdocent te wachten. Ze haalden met grote tegenzin slechte resultaten voor de cursus en namen zich voor om in godsnaam nooit meer met ethiek aan de gang te gaan.
Martha Nussbaum pleit (zie volkskrant boeken van 27-8) onder meer dat alle studenten van alle disciplines verplicht klassieke werken moeten lezen zoals Homerus, Euripides, Tocqueville en Thomas Mann. Typisch voorbeeld van een reguleerder die geen seconde stil heeft gestaan bij de implementatie. Als je iets niet moet doen is het studenten dwingen zich bezig te houden met zaken die ze absoluut niet bezighoudt. Dan maak je het ze alleen maar tegen.
De agrotechnoloog die Homerus paraat heeft moet ik nog tegenkomen.