Nieuws - 25 april 2002

Hokjes

Hokjes

"Gentech kan biologische landbouw helpen", kopte Trouw onlangs. Dr Guido Ruivenkamp van de leerstoelgroep Technologie en agrarische ontwikkeling denkt namelijk dat DNA-technologie heel goed ingezet kan worden om te bepalen wat de genensamenstelling is van allerlei gewassen. Vervolgens kun je met die kennis ongewenste eigenschappen 'uitkruisen', z?nder aan het DNA te sleutelen.

Het alternatief van Ruivenkamp is een soort derde weg om biotechnologie te gebruiken zonder dat je verward raakt in ethische discussies. "Dat uitkruisen duurt weliswaar langer dan het veranderen van DNA, maar hoe lang duurt het niet om omstreden gentechnologie geaccepteerd te krijgen."

"We moeten af van dat zwart-wit-denken waarbij je alleen maar voor of tegen biotechnologie bent", stelt Ruivenkamp, maar gerust is hij er niet op. "Ik snap niet dat ik organisaties als Greenpeace hierover niet hoor. Daar heerst kennelijk nog te veel hokjesgeest. Ik vermoed dat voor het zoeken naar de derde weg nieuwe organisaties nodig zijn. Organisaties die de ballast van het verleden niet met zich meedragen." | M.W.