Student - 14 juni 2010

Hogeschoolstudenten gaan de markt op

Citroengras verkopen, groenten rondbrengen of stageplaatsen zoeken in de paardensector. VHL-studenten bedachten levensvatbare bedrijfjes voor het vak entrepeneurship.

Studenten presenteren hun businessplan op 12 juni in Forum. De aardbeien zijn Thomas van Rossum (voor) en James Mulkerrins (achter).
Verkleed als aardbeien - ‘de kostuums hadden we nog van carnaval' - promoten een paar studenten hun onderneming, tijdens de open dag in Forum op zaterdag 12 juni. Eerste- en tweedejaars bemannen in totaal meer dan dertig kraampjes, waar ze hun bedrijfsplannen presenteren.
De pratende aardbeien zijn van de ‘Veggie Van', een busje dat groente en fruit van locale boeren aan consumenten en restaurants levert. ‘De Veggie Van is herkenbaar als busje en kan worden gebruikt om de producten rond te brengen', vertelt Thomas van Rossum, tweedejaars Regional Development and Innovation.
Fictieve lening
Het idee komt van mede-student James Mulkerrins. James komt uit Ierland, waar dit concept wat bekender is. In Nederland zou het ook levensvatbaar zijn, bleek uit de pilot van de studenten. ‘Veel mensen en restaurants zouden niet alleen groente en fruit, maar ook eieren en vlees willen afnemen.'
De Rabobank, waarmee de studenten een fictieve lening sloten, zag wel wat in het plan. ‘Maar dan zouden we groter moeten beginnen, meteen met vier busjes.' Het blijft echter bij een plan. Volgens Thomas is het te tijdrovend om ermee door te gaan.
Overleven
Een ‘gat in de markt' is het stage- en arbeidsbemiddelingsbureau in de paardenbranche Eqruit. De studenten willen daar serieus mee verder gaan. ‘Uit onderzoek blijkt dat bij paardenbedrijven als maneges, pensions- en handelsstallen veel vacatures zijn voor instructeurs, ruiters en grooms, oftewel staljongens. Die bedrijven hebben vaak zoveel werk dat ze alleen kunnen overleven door studenten in te zetten', vertelt Karlijn Corbran, tweedejaars Equine, Leisure and Sports.
Om de interesse te peilen heeft haar groepje contact opgenomen met enkele bedrijven. ‘Ze reageerden heel positief en zouden blij zijn als ze alles niet meer zelf hoeven te regelen.'
Meeste werk
De bemiddeling is voor zowel mbo-, als hbo- en wo-studenten. Met name voor mbo-ers zouden verder moeten kijken, denkt Karlijn. ‘Je kunt niet tot je 65e stallen uitmesten. In de secundaire en tertiaire branche, bijvoorbeeld evenementenkantoren en groothandels die op paarden zijn gericht, zijn ook banen.'
Bemiddelingsbureau Eqruit wordt echt opgericht. ‘Zoiets bestaat nog niet in de branche', verklaart Karlijn. Twee van de zes studenten uit haar groepje gaan ermee verder, een Nederlandse en een Duitse. ‘We willen ook in Duitsland aan de slag, daar is het meeste werk te vinden.'