Nieuws - 22 juli 2016

Hoge uitval ouderen bij onderzoek Vierdaagse

Opvallend veel van de honderd ouderen die meededen aan het Vierdaagse-onderzoek van Wageningen UR en het Radboud zijn uitgevallen. Dat vertelt Thijs Eijsvogels van het RadboudUMC.

Foto: Vierdaagselopers die over de finish komen krijgen traditioneel gladiolen | Credit

Dat de uitval zo hoog is verbaast Eijsvogels niet. Het is de zwaarste Vierdaagse die hij in tien jaar tijd heeft meegemaakt. Vooral de eerste dag was heel erg zwaar. Gisteravond werd duidelijk dat precies 20 procent van de groep senioren was uitgevallen. Dat kan vandaag oplopen tot 25 procent zegt Eijsvogels. Over alle lopers van de Vierdaagse lag de uitval tussen de 8 tot 10 procent volgens de onderzoeker.

Het RadboudUMC en Wageningen UR doen samen onderzoek naar de honderd oudste lopers van de Vierdaagse. Ze onderzoeken hoe het komt dat deze groep mensen zo vitaal en fit zijn terwijl de meeste leeftijdsgenoten niet meer in staat zijn lange afstanden te lopen.

Het is de zwaarste Vierdaagse die [Eijsvogels] in tien jaar tijd heeft meegemaakt.

Laatste dag
Vandaag was een makkelijke dag, vertelt Eijsvogels. 'De eerste vijftien mensen waren tussen een en twee uur vanmiddag al binnen. Het heeft vanmorgen twee uur geregend en de meeste ouderen hadden een poncho bij zich. Ze zeiden tegen mij dat het verkoelend werkte en ik zag dat de meeste fris en fruitig over de finish kwamen.'

Het mooiste verhaal van deze editie was voor Eijsvogels een vrouw van 85 die voor het eerst meedeed. 'Op die leeftijd debuteren, is fascinerend. Ik zag haar net over de finish komen en het eerste wat ze zei nadat ze 30 kilometer had gelopen was: ik had makkelijk de 40 kunnen doen!'

Resource heeft ook een reportage gemaakt van over de Vierdaagse en het onderzoek van Wageningen UR en het RadboudUMC:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan