Wetenschap - 30 september 2011

Hoge nood-studie wint IgNobelprijs

Je plas ophouden is een goede oefening in zelfbeheersing. De studie naar hoge nood leverde Nederland gisteravond een van liefst drie IgNobel prijzen op.

pee.jpg
IgNobel prijzen zijn zo langzamerhand niet meer weg te denken in de wetenschappelijke wereld. Nog net niet zo prestigieus als een echte Nobel, maar je kunt ermee voor de dag komen. De prijzen worden jaarlijks toegekend op Harvard voor onderzoek dat eerst doet lachen en vervolgens aanzet tot nadenken.
Winkelen
Nederland sleepte gisteravond drie prijzen in de wacht. De prijs voor de geneeskunde ging naar het plasonderzoek van (onder anderen) Mirjam Tuk (Universiteit Twente) en Debra Trampe (Rijksuniversiteit Groningen). Wie zich moet inhouden met plassen, blijkt minder impulsief bij het nemen van een beslissing, aldus de onderzoekers.De onderzoekers lieten studenten bijvoorbeeld kiezen tussen een kleine beloning op korte termijn of een veel grotere op de lange termijn. Studenten met hoge nood kiezen voor beloning op langere termijn. Wie zijn plas kan ophouden, weet zich kennelijk ook op andere terreinen beter te beheersen en reageert rationeler. Vrij vertaald: je kunt beter met een volle blaas dan een volle portemonnee gaan winkelen.
Gapen
De prijs voor de natuurkunde ging onder andere naar de Nederlander Herman Kingma (Universiteit Maastricht). Hij vond een verklaring voor het feit dat discuswerpers wel en kogelslingeraars niet duizelig worden tijdens hun sport. Kogelslingeraars maken een ander soort draai en fixeren zich op de kogel. Natalie Sebanz (Radboud Universiteit Nijmegen) kreeg een IgNobel in de fysiologie voor studie naar het gaapgedrag van de  kolenbranderschildpad. Mensen gapen als ze iemand anders zien gapen, de kolenbranderschildpad blijkt daar ongevoelig voor. De volledige lijst met prijswinnaars is te zien op de site van het magazine Annals of Improbable Research.