Nieuws - 17 april 2008

Hoera Sansevieria!

De verkiezing Bureauplant van het jaar trekt de laatste jaren veel media-aandacht. Vooral het criterium ‘gezonde werkplek’ spreekt erg tot de verbeelding. Afgelopen week is de uitslag van dit jaar bekend gemaakt: een panel van deskundigen van onder meer het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ, TNO en Wageningen UR (PPO) koos sansevieria (vrouwentong) tot bureauplant van het jaar 2008. Ook ik maakte deel uit van dit panel, dat een moeilijke taak had. Getuige de volgende impressie op rijm:
De verkiezing was in Wassenaar, best chic in een restaurant. / Daar stonden onze groene kandidaten, strijdbaar tand om tand. / En de deskundige jury, zeven gewichtige heren op een rij. / Samen deftig aan een tafel, met kaviaar en rode wijn erbij.
Zeer geleerde collegae, voor mij staat één ding buiten kijf. / Sansevieria trifasciata valt zeker af, want die is veel te stijf. / We gaan dus voor een andere groene kandidaat, / want alleen bij echte toppers zijn bureaus gebaat.
Het volgende gerecht en nog wat wijn brachten nog iets aan ’t licht. / Sansevieria is erg ouderwets, dat heeft mijn oma nog bericht. / Helemaal mee eens doctor ingenieur, een deskundig feit. / Sansevieria is absoluut niet meer van deze tijd.
Na nog een gang en nog een glas, kwam de volgende conclusie: / De naam vrouwentong klinkt wat onbehaaglijk, zoiets als ruzie. / En dan dat blad, zo vet, zo ordinair. Dat hoort toch echt niet hier. / Hooguit goed voor een studentenhuis, tussen de vieze vaat en ‘t bier.
Bij het dessert waren de deskundige breinen door Vitis wat ontzet. / Lala-laten we dit botanisch dilemma basaal bekijken, als Jan met de pet. / Heeft sansevieria niet alles wat je wilt als man, pal naast de pc? / Beter dan de fotolijstjes van moeders en haar kroost; dus weg daarmee. / Santé, verrukkelijke vette vrouwentong, strakke sappige sansevier: / Van negen tot vijf verrijk jij voortaan als wulps wijf ons vizier.