Nieuws - 15 maart 2007

Hoe verleid ik eerstejaars?

Nog even en ze komen er weer aan. De honderden eerstejaars die iedere zomer het kleine Wageningen overspoelen. Op de vlucht voor goedbedoelende ouders storten ze zich in de introductiefestiviteiten, als altijd verzorgd door de Commissie Algemene Introductie Dagen (CAID). Donderdag 8 maart lanceerde die met een feest op Ceres het thema dat ditmaal centraal zal staan: ‘Discover, color your world’.

Verrassend en vernieuwend? Niet echt. Terugkijkend op de kreten die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd zie je dat het ‘ontdekken’ van de nieuwe woonplaats telkens terugkomt. Wat te denken van ‘Duik in de wereld die Wageningen heet’ (1998), ‘Op ontdekkingsreis’ (1999), ‘Dwars door Wageningen’ (2001) en ‘Zapp’ (2005).
Onverwachter en vooral ook onbegrijpelijker zijn de vondsten van de jaren tachtig. Vergeelde posters op de muren van het CAID-hok in villa Arion bieden een overzicht. Eén van de eerste is van 1988 en draagt de titel ‘In de greep van Gluip’. Op de poster staat de voltallige CAID van dat jaar afgebeeld in de klauwen van een wit spookje - vermoedelijk Gluip. ‘Fratsel gaat ongekend vreemd, dat is onze favoriet’, zegt Lars van der Peij van de huidige CAID over de poster uit 1990. Wie of wat Fratsel is? Niemand weet het.
Allerminst uitnodigend voor de kakelverse studenten zijn ‘Hier gaan klappen vallen’ uit 1989 en ‘Hebbus?!’ uit 1991. De CAID 1993 sloeg dan ook een nieuwe koers in met ‘de CAID brandt los’. Niet langer de introlopers, maar de commissie zelf stond centraal. In 1994 volgde ‘de CAID ziet sterretjes’ en in 1995 ‘de CAID gaat grenzen verleggen’. Dat geen nieuwkomer weet wat die mysterieuze en ietwat afstotelijke afkorting betekent, mag de pret niet drukken.
Na drie jaar CAID-trisme was het tijd om studenten liefdevol te lokken met ‘De verleiding’ in 1996 en ‘Duizend-en-één nacht’ in 1997. Maar anno 2007 hoeven de bewuste schoolverlaters zelfs niet meer verleid te worden, alleen ondersteund. ‘Wij willen ze een soort blauwdruk geven’, zegt Ineke van Kapel, secretaris van de CAID 2007, over het thema ‘Color your world’. ‘Verder is het aan de studenten zelf om het studentenleven te ontdekken en in te vullen.’