Student - 29 november 2007

Hoe overleef ik een avond Nji Sri?

Door de verhuizing van een deel van Van Hall Larenstein is Wageningen een studentenvereniging rijker: Nji Sri. Het is van oorsprong een club van hbo’ers, maar nu mogen ook studenten van Wageningen Universiteit lid worden. Elke donderdagavond is er open sociëteit; leuk idee om weer eens wat anders te doen met je stapavond. Maar hoe doe je dat, als Wageningse student een nachtje doorhalen bij Nji Sri? Hier wat handige tips.

Nji Sri-traditie: bierestafette met de broek op de enkels.
Bereid je voor op flink zuipen
Bedenk dat de mannen en vrouwen van Nji Sri uit Deventer komen. Net geen Achterhoek, maar het scheelt niet veel. Een avond Nji Sri is als een avond doorbrengen met het publiek van Normaal in een studentikoos jasje. Er wordt veel met bier gesmeten en Nji Sri’s pand aan de Nieuwstraat is zo klein dat je er niet aan kunt ontkomen een plens in je gezicht te krijgen. Als onbekende vrouw ontkom je er ook niet aan om heel veel biertjes cadeau te krijgen van de Nji Sri-mannen. Eet van te voren dus goed om een bodem te leggen, anders eindig je geheid kotsend in de wc. En door de kleinschaligheid van de vereniging moet je niet gek opkijken als binnen vijf minuten iedereen weet dat jouw avondmaaltijd in de pleepot ligt.

Zorg dat je er om middernacht bent
Nji Sri is een vereniging vol studentikoze tradities die veel met lallen en bier te maken hebben. Je kunt er het ‘student zijn’ goed uitbuiten, zonder dat je als bal door het leven moet. Als je iets spectaculairs wilt meemaken moet je zorgen dat je er vóór middernacht bent. Dan verzamelen de leden zich voor het beeld van vrouwe Nji Sri – de Indonesische godin van de vruchtbaarheid – en zingen het verenigingslied. Van de tekst versta je geen bal, maar je voelt je wel even op en top student. Een andere traditie is de bierestafette. Als er een andere vereniging op bezoek komt – meestal Quercus uit Arnhem - verzamelen de leden zich aan weerskanten van een tafel. De twee teams beginnen tegelijk met drinken. Als de eerste van het rijtje zijn biertje op heeft, moet hij het lege glas eerst op zijn hoofd zetten en dan op de tafel planten. Daarna mag de volgende van het rijtje beginnen met drinken. Het team dat als eerste klaar is, hoeft het bier niet te betalen. Oké, meer studentenverenigingen kennen zo’n estafette, maar de mannen van Nji Sri doen het in hun blote billen, de vrouwen in hun bh.

Kleed je zoals het hoort
Het bestuur van Nji Sri loopt altijd in pak. Gelukkig ben jij geen bestuur, dus je hoeft niet driftig op zoek te gaan naar de manchetknopen van je opa. Maar een beetje netjes kan geen kwaad. Dit zijn mensen van Van Hall Larenstein, geen Droefhippies. Een spijkerbroek kan, maar niet die ene die je al drie weken aan had. En ook niet die ene die je vorige week zo trots bij Emmaus had gescoord. Verder is een polo of een bloesje op zijn plaats. Ervaar je dit kledingvoorschrift als een obstakel om naar de open sociëteit te gaan? Zie het dan als een oefening voor het echte leven, na Wageningen. Je kunt niet verwachten dat je je hele leven lang Peruaans gehaakte poncho’s kan blijven dragen. Eén keer in de zoveel tijd Nji Sri kan een goede training zijn in kleuren combineren en aanpassen aan de omgeving. Ook kan het een goede stimulans zijn om eindelijk je Snoopy-bh in de prullenbak te gooien en iets charmanters te kopen. Je weet namelijk nooit of je gedwongen wordt mee te doen aan de bierestafette.

Wees niet schichtig
Dat je een vreemde eend in de bijt bent, betekent niet dat de leden het niet leuk vinden dat je er bent. Sterker nog, het is zelfs het streven van Nji Sri om zoveel mogelijk WU-studenten aan te trekken. En ze zijn er ook wel op donderdagavond. Maar eigenlijk is het leuker om je te mengen met de échte leden. Ze zijn lekker anders dan anders. Weg met de links-radicale discussies over het leven! Gewoon een avondje feesten. Over het algemeen zijn de leden best benieuwd naar je, dus ga niet schichtig in een hoekje staan. Kom alleen, bestel een biertje, en begin een gesprek met het Nji Sri-meisje dat naast je aan de bar hangt. Binnen de kortste keren leren je nieuwe vrienden-voor-een-avond jou het verenigingslied en voel je je genoeg op je gemak om je moves op de dansvloer te tonen. Kijk daar echter wel een beetje uit. Er worden daar nog wel eens strijkers afgestoken.