Student - 15 december 2011

Hoe overleef ik de Kerst? (Als internationale student)

Kerst, de grote uittocht uit Wageningen kan beginnen. Zowel je Nederlandse als veel buitenlandse vrienden gaan naar hun familie. En jij blijft alleen achter, ver van huis. Hoe kom je als buitenlandse student die donkere dagen in dit verlaten stadje door?

25-gluhwein.jpg
1 Glühwein
Neem warm afscheid van je vrienden die wel naar huis gaan. Op 23 december is er een Glühwein feestje van IxESN om vast in de kerstsferen te raken. Lekker op de bank, met warme, kruidige wijn en goede gesprekken.
ixesn-wageningen.nl
2 Bind de ijzers onder
Wist je dat water een harde laag krijgt als het koud wordt? Met dat harde en gladde laagje kun je je best vermaken. Een Hollandse winter is niet compleet zonder minstens één goede schaatstocht. De nevengeul bij de Rijn is een veilige en gezellige plek. Mochten de weergoden ons in de steek laten, dan kun je terecht op ijsbanen in Utrecht of Nijmegen.
3 Run Forrest, Run
Bij een nieuw jaar horen goede voornemens.  Gezonder leven bijvoorbeeld. In sportcentrum de Bongerd kun je tijdens de kerstvakantie squashen, badmintonnen en fitnessen. Op 24, 25, 26 en 31 december en 1 januari is de Bongerd dicht.
4 Stil gebed
Met een klein budget kun je ook een nieuw avontuur aangaan. Duizenden jongeren uit heel Europa komen in Berlijn bij elkaar voor Taizé-vieringen.
Vijf dagen bidden, zingen en stilte. En samen oudjaarsavond vieren. Het studentenpastoraat orga­niseert komende maand de reis.
indewereld-sp.nl, vertrek op 27 december.
5 Haute culture
Even weg uit de kille wereld om je heen? Droom een avondje weg bij een meeslepend ongelukkig liefdesverhaal in de 'Wageningse opera'. Vanuit Barcelona wordt de opera Linda di Chamounix rechtstreeks uitgezonden in het Heerenstraattheater.
Op 27 december heerenstraattheater.nl
6 Kerstverhaal
Kerstmis gaat over de geboorte van Jezus. Toch? Ben je benieuwd naar de kerkelijke achtergrond van Kerstmis zoals dat in Nederland verteld wordt, dan is er een diner speciaal voor internationale studenten.  Tussen de gangen door zijn er kerstliedjes en wordt het bijbelse kerstverhaal verteld. En het kost niets.
Opgeven bij Evert-jan.Bakker@wur.nl
7 Frisse neus halen
Blijf in de donkere dagen niet alleen binnen zitten bij de kachel. Trek een dikke jas aan, zet een muts op en ga lekker een dagje buiten spelen. In het Openlucht museum in Arnhem bijvoorbeeld. Daar kun je sleetje rijden en je handen warmen aan een  knisperend haardvuurtje. Bovendien kom je te weten hoe Nederlanders een eeuw geleden overleefden in de winter. Ga je liever met een groepje? IxESN organiseert op 5 januari een excursie.
www.openluchtmuseum.nl
8 Champagne!
Luid 2012 dansend in op het 'Try before you die'-feest van Unitas. Dit moet je je zeker een keer geprobeerd hebben: insecten eten, terugreizen in de tijd naar de jaren '80, champagne drinken in alle kleuren van de regenboog. En dansen tot de zon opkomt. Wees er snel bij voor het uitverkocht is.
jvunitas.nl
9 Frisse duik
De echte die hard Nederlander begint het nieuwe jaar met een duik in een ijskoud water. In Scheveningen rennen duizenden gekken met een oranje muts op de Noordzee in. Maar het kan ook gewoon in de Rijn. IxESN gaat op 1 januari een duik nemen.
10 Toch blokken
Kun je je studie echt niet loslaten, dan is Forum ook gewoon open.  Alleen 23-26 en 31 december en 1 januari moet je iets anders doen. Echt.