Student - 13 juli 2011

Hoe is het nu met... Loet Rammelsberg?

In de laatste week kijken we terug op het afgelopen jaar: hoe verging het een aantal hoofdpersonen uit het nieuws? Vandaag: VHL-student Loet Rammelsberg. In het najaar won hij een ondernemersbeurs die hem naar de topuniversiteiten in de VS bracht. Deze week kwam hij terug, vol nieuwe ideëen.

loet2.jpg
Een eetbare bloem als garnering op je gegrilde zalm, of nog wonderlijker: als snack bij een biertje. Het kan, want de bloem van de Oost-Indische kers  is niet alleen eetbaar, maar zelfs lekker. Loet Rammelsberg maakte een ondernemingsplan rond dit idee en won daarmee vorige herfst de begeerde Kauffman scholarship voor startende entrepreneurs. Deze week kwam hij terug van een half jaar in de VS.
Hoe was het?
'Geweldig. Het begon met een collegeprogramma van zes weken bij de Kaufmann Foundation in Kansas City. Daarna heb ik colleges gevolgd bij drie Amerikaanse topuniversiteiten: Harvard en MIT in Boston en Stanford in San Francisco. De theorie kon ik vervolgens in praktijk brengen tijdens twee stages die speciaal op mijn profiel waren toegesneden. Een bij een internet foodtech bedrijf in Silicon Valley. En een stage bij de gespecialiseerde koffiebranderij The Roasterie.'
Is je kijk op het ondernemerschap veranderd?
'Absoluut. Ik heb nu ervaren dat je met ondernemerschap zoveel meer kunt bereiken dan alleen winst maken. The Roasterie bijvoorbeeld bouwt scholen in Costa Rica en verzorgt een steunprogramma voor verwaarloosde kinderen in home town Kansas City. Met een grote onderneming heb je die mogelijkheid gewoon. Dat stimuleert me enorm.'
Leren over sociaal ondernemerschap in de VS, de bakermat van het rauwe kapitalisme?
'Ja, apart hè? Uiteraard zag je dat rauwe kapitalisme ook. Vooral in Silicon Valley, waar het toch vooral draait om investeringen en rendement. Maar je hebt wel degelijk ook bedrijven die het heel anders aanpakken.'
En de eetbare bloem?
'Daarvoor was dit traject heel nuttig. Ik heb geleerd dat het heel veel tijd kost om het bloemenidee uit te werken tot een goedlopend bedrijf. Als kernidee voor een onderneming is het daarom niet zo geschikt. Maar ik vind het wel superleuk, dus ik blijf er mee bezig. Maar dan als nevenactiviteit, ik zie wel waar dat uitkomt.'
Al een nieuw idee voor een onderneming?
'Ja, ik ben nu bezig met een business plan rond: koffie. Ha, ha, niet helemaal toevallig nee, gezien mijn stage. Daar ga ik me nu helemaal op richten. Ik heb altijd honderd ideeën in mijn hoofd die vaak net niet 'af' zijn. Het belangrijkste wat ik geleerd heb, ga ik nu in de praktijk brengen: focus, focus, focus. '

Re:ageer