Student - 30 oktober 2014

tekst:
Nicolette Meerstadt
2

Ruim een jaar is ze bezig geweest om Bill Gates naar Nederland te halen. De Wageningse universitair hoofddocent Gerlinde De Deyn, voorzitter van de Wageningse Jonge Akademie, wist uiteindelijk de rijkste man ter wereld te strikken.

‘Met de Jonge Akademie willen we prominente, inspirerende figuren naar Wageningen halen en Gates stond op ons lijstje’, vertelt De Deyn. De jonge wetenschappers bleken echter niet de enige. Niet alleen Wageningen UR zelf had hem al eens gevraagd, voor de opening van het academisch jaar, ook anderen hadden pogingen om de oprichter van Microsoft naar Nederland te halen zien stranden.

Een daarvan was het tv programma College Tour. Dat bracht De Deyn op het gouden idee: krachten bundelen. Ze zocht contact met de ploeg van Twan Huijs waarna in december 2013 een gezamenlijke uitnodiging de deur uit ging. Daarvoor gebruikte De Deyn Wageningse contacten, want de Bill & Melinda Gates Foundation is een belangrijke particuliere financier van Wagenings onderzoek. Aan het project N2Africa gaf hij maar liefst 40 miljoen dollar.

De Deyn: ‘Ik heb de hoogste persoon gezocht waar Wageningen contact mee had.’ Dit keer was er tot haar vreugde al snel een klik: de combinatie van College Tour met Wageningse studenten wekte de interesse van het hoofd PR voor Europa en Azië.

Maar nog bleek het een zaak van de lange adem. De Deyn hield het contact beleefd warm, zonder te veel te pushen. ‘De toon werd steeds positiever’, vertelt De Deyn. Waarom Gates uiteindelijk ‘ja’ heeft gezegd, blijft gissen. De Deyn: ‘Ik denk dat hij zijn interne drive wil laten zien aan jonge mensen. Dat hij op een positieve wijze wil belichten dat er wel degelijk iets kan verbeteren in de wereld.’

Later deze maand is het zover, Gates maakt dan een uur vrij om in het tv-programma College Tour geïnterviewd te worden door Twan Huys en 600 studenten. Liefst 250 daarvan zijn Wageningers. Dankzij de inspanningen van De Deyn.

Re:acties 2

• Gerlinde De Deyn

Room for more rather than less :-).
    Likely beginning of coming week the students that applied will receive an email with the result of their application.
    The lucky ones will need to be present on campus earlier than first stated as also the time of the recordings has changed recently.

• Gerlinde De Deyn

Thanks for all this positive attention.
    Please note that the numbers of students (total and WU) will likely change as College Tour found an alternative location.
    More info will follow soon.

• JR

room for more or less students? When will it become clear which of the subscrbed students can join?

• Raphaël

As of today students who where selected received an e-mail in their inbox.