Nieuws - 21 januari 2010

Hiphop als anti-gangstermiddel

Met hiphop bestrijdt Esther van der Zijden het bendegeweld in Guatemala City. Met twee Guatamalteekse breakdancers deed ze haar verhaal voor Wageningse studenten.

guatemala_jam_%281_of_4%29.jpg
Esther van der Zijden studeerde Algemene cultuurwetenschappen in Amsterdam. Ze gaf Spaanse les en wiskunde in de krottenwijken van Guatemala City, toen een groep jongeren haar kwam vragen of ze mochten breakdansen in het schoolgebouwtje. ‘Ik wilde wat doen om ze te helpen, dus organiseerde ik een breakdanceworkshop. Toen ik zag hoe de kinderen opbloeiden, kwam ik op het idee om hiphopschool Trasciende op te richten', vertelde Esther het toegestroomde publiek. Samen met twee breakdancers uit Guatamala City werd ze uitgenodigd door Ipso Facto en Otherwise om op dinsdagavond 19 januari haar verhaal te houden in de International Club.
A street thing
Elk jaar worden er zo'n 3000 kinderen vermoord in Guatemala City. Veel kinderen groeien er op in krottenwijken waar enorm veel corruptie en onveiligheid heerst. Gang fights komen er dagelijks voor. Kinderen hangen de hele dag op straat rond. De bendes nemen de kinderen op in hun ‘familie' en geven ze het gevoel dat ze ergens bijhoren. Dan krijgen de kinderen opdrachten, van drugs dealen tot moorden.
Bij de hiphopschool krijgen 120 kinderen drie keer per week gratis les. Ze gaan elkaar nu te lijf in energieke breakdance battles in plaats van tegen elkaar te strijden in bendes. Esther: ‘Hiphop is cool, fysiek en a street thing. Het spreekt de kinderen aan. Ze worden opgenomen in een crew waarin iedereen elkaar respecteert en waarin ze niet hoeven te dealen en moorden om erbij te horen.'
Vette beat
Tito, een van de breakdancers uit Guatemala, heeft zelf de werking van hiphop als alternatief voor het gangsterleven ervaren. ‘Ik ben opgegroeid in de sloppenwijken tussen de bendes. Maar dankzij het breakdancen ben ik uit het bendeleven gebleven. Nu verdien ik geld door kinderen dansles te geven', zei hij. Vervolgens begon hij, vergezeld van een vette beat, op zijn handen te springen. Een publiek van zo'n vijftig mensen keek toe.