Student - 24 juli 2020

tekst:
Coretta Jongeling
7

Actiegroep Extinction Rebellion heeft een enorm spandoek opgehangen aan een hijskraan op de campus als ‘friendly reminder’ aan de universiteit.

De actiegroep deed dat naar eigen zeggen omdat er nog steeds geen verklaring naar buiten is gebracht over de samenwerking met de private sector.

Het spandoek werd afgelopen dinsdag in alle vroegte opgehangen bij het nieuwe onderwijsgebouw Aurora, dat nog in aanbouw is. ‘Another WUR is possible’, roept het spandoek. Voornamelijk een WUR die minder samenwerkt met grote multinationals zoals Unilever, als het aan de actiegroep ligt.

Verklaring
Extinction Rebellion voerde op 2 juli actie in het Atlasgebouw, tegen de komst van Upfield en andere bedrijven op de campus. Ze eisen meer transparantie over de voorwaarden voor samenwerkingen tussen de universiteit en het bedrijfsleven. De actiegroep wilde duidelijke richtlijnen zien: welke redenen heeft de universiteit om wel of niet te willen samenwerken met een bepaalde partij? Verder wilden ze meer informatie over het al dan niet betrekken van studenten en medewerkers bij de beslissingen rondom bedrijven op de campus. Volgens Extinction Rebellion zou de universiteit op 16 juli met een verklaring komen waar deze afwegingen in uitgelegd worden. Maar dat is niet gebeurd.

‘We hebben gehoord dat door de situatie rondom covid-19, en doordat het vakantie is, de universiteit niet in staat is zo snel te reageren,’ zegt Solina Diallo van Extinction Rebellion. ‘Dat is heel jammer maar we begrijpen dat wel. We hebben gehoord dat de verklaring er binnen zes weken vanaf nu zal zijn.’ De spandoek-actie is bedoeld als reminder. ‘We willen hiermee laten zien dat we het niet zullen vergeten, ook al duurt het nu langer.’

Online actie
Lang heeft het spandoek er overigens niet gehangen. Hoewel er nog volop wordt gewerkt aan de bouw van Aurora, zijn er verder weinig mensen op de campus. ‘Haast niemand zou het spandoek zien, dus we hebben het vroeg in de ochtend opgehangen, een foto gemaakt, en hem daarna weer weggehaald,’ aldus Solina. ‘Het is vooral een online actie, we hebben de foto’s verspreid via social media en die worden goed gedeeld.’

Lees ook:

Re:acties 7

• Kuifje

Een spandoek ophangen en dat even later zelf weer weghalen. Wat is dit voor kleutergroepje. Of zijn de echte actievoerders inmiddels uitgestorven en moet dit suffe zootje de wereld 'redden'?

• Nog een

Wat grappig dat ze er blijkbaar nog een WUR bij willen ("another WUR"), terwijl de WUR het in hun ogen toch zo verkeerd doet...

• HdeVries

Dit is in elk geval een ludieke actie. Jammer dat het spandoek alweer weg is. Had bv het spandoek op een drijvend iets in het midden van de forumvijver gezet. Afijn, denk creatief en je zal er meer sympathie mee krijgen dan wanneer je rondjes gaat fietsen op de rotonde. Passen jullie wel een beetje op jezelf?

• Bob V.

Klein groepje losers. Niet teveel aandacht aan schenken. Vertegenwoordigen maar een heel klein deel van de studneten.

• Strafbaar

Is zo 'n kraan beklimmen niet strafbaar?

• sjomp

@Strafbaar: waarschijnlijk hangt er op het bouwhek een bordje waarop staat verboden toegang voor onbevoegden.
      Daarnaast staat er op zo'n bord dat je je moet melden bij de uitvoerder en een helm en werkschoenen moet dragen.

Dus ja, inderdaad strafbaar.

• Ries

Ga werken en probeer iets te betekenen voor de maatschappij,

Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

• AsProf

@BobV and which group of students do you represent? Those in favour of a university whose agenda is influenced by corporations, not the public good? In my experience they are an even smaller 'minority'. But then again, you might just be a troll.