Student - 24 april 2008

Hiërarchie in Spanje

Willemien Hallebeek, net afgestudeerd in Voeding en gezondheid, woonde de eerste helft van dit jaar in Madrid. Ze werkte mee aan een onderzoek naar melkzuurbacteriën. Het labwerk was leerzaam en twee keer per dag warm eten beviel goed. Alleen moest ze even wennen aan in de rij staan voor de bus.

138_nieuws.jpg
‘In het begin had ik geen eigen onderdeel en moest ik steeds anderen helpen. Dat was niet leuk. Na een paar weken heb ik dat aangekaart bij de prof die mij begeleidde. Dat was even moeilijk, want de verhoudingen zijn in Spanje hiërarchischer dan hier. Maar ik ben blij dat ik het toch heb gedaan want daarna werd mijn werk leuker. Ik heb ook veel nieuwe technieken geleerd.
We onderzochten monsters uit een ziekenhuis: potjes met moedermelk, poep en mondsamples. De vraag was namelijk of moeders melkzuurbacteriën, die voorkomen in je darmen, via moedermelk kunnen doorgeven. Hun baby’s lijken namelijk dezelfde bacteriën in hun darmen te hebben.
Op het lab zaten vier vrouwen, allemaal jonge postdocs. Het was hard werken. We begonnen niet voor negenen, maar gingen door tot acht, negen uur. Rond twee uur hielden we een half uur pauze. Ik warmde dan net als iedereen in de magnetron wat eten op dat ik de avond ervoor gekookt had.
Ik ging regelmatig op stap met drie vrienden uit Brazilië en Italië, of met een Spaanse die ik in Wageningen had leren kennen toen ze hier studeerde. Zij nam me mee naar uitgaansgelegenheden waar vooral Spanjaarden komen en geen toeristen, en waar Spaanse muziek wordt gedraaid.
Veel mensen gaan als ze uit kantoor komen wat drinken en tapas eten. Als je uitgaat, ga je eerst eten, en dat kan de hele avond duren. Eettenten sluiten vaak pas om één uur.
Met mijn Spaanse vriendin sprak ik vaak om middernacht ergens af; Spanjaarden spreken niet bij iemand thuis af. Ik was regelmatig niet voor zevenen thuis. Spanjaarden drinken overigens vooral drankjes als rum-cola, en weinig bier. Als je bier bestelt, zeggen ze: je bent zeker Nederlander.
In Spanje sluit je trouwens ook netjes achteraan in de rij bij de bushalte. Dat had ik in het begin geheel niet door en ik ging dus gewoon vooraan staan. Totdat ik ontdekte dat ik allemaal boze blikken kreeg.
Omdat Spanje vrij dichtbij is, zijn er veel vrienden en familieleden langs geweest. Dan mocht ik optreden als gids. Ik heb de bekendste toeristische plekken van de stad dus vaak bezocht. Maar dat was niks erg, want Madrid is echt prachtig.’