Nieuws - 14 mei 2020

‘Hier bouw je zelf een kas’

tekst:
Monique van Schie

Wie? Lotte Demmink (22), master student Plant Sciences
Wat? MSc thesis biologische plaagbestrijding in tomatenkassen
Waar? Universidad de la República in Montevideo, Uruguay

‘Voor mijn thesis wilde ik graag naar het buitenland en Uruguay leek me een gaaf land, waar ik ook nog mijn gebrekkige Spaans kon verbeteren. Ik heb dit project gekozen omdat ik me graag wilde verdiepen in biologische plaagbestrijding. Naast veldwerk in tomatenkassen met insectenvallen, heb ik interviews gedaan met lokale boeren. Deze afwisseling maakte het leuk om aan te werken.

Kletskous

De interviews deed ik samen met mijn begeleider, een Uruguayaanse PhD’er. Dat ging wel anders dan in Nederland. Eén van de boeren was bijvoorbeeld een echte kletskous, om het interview met hem te voltooien hebben we twee middagen van vier uur nodig gehad. Mijn begeleider was te beleefd om hem te onderbreken, terwijl bij de andere boeren het interview in totaal één uur duurde. Daarnaast verbaasden de tomatenkassen me. In Nederland zijn we koploper in kastechnologie, dus ik ging met dat beeld naar Uruguay. Maar hun simpele kassen bleken prima te werken in hun klimaat en de boeren kunnen ze ook nog eens zelf bouwen.

29-HEW kas.jpg

Relaxte mentaliteit

Sommige weken waren best druk met veldwerk, dus was ik in het weekend nog bezig met de metingen verwerken. Daar snapten mijn Uruguayaanse huisgenoten werkelijk niets van. Ze zeiden dat het weekend was om niets te doen en maté te drinken aan het strand. Maté is de hete drank die ze overal mee naar toe nemen en de hele dag door drinken.

Het studentenleven

De samenwerking met de PhD’ers en hoogleraren van de leerstoelgroep was gezellig. Iedereen luncht en praat met elkaar en er wordt vaak een asado (barbecue) gehouden. Ik had goed contact met Paloma, een Uruguayaanse student die hielp met het veldwerk. We gingen vaak na het veldwerk nog een biertje of maté drinken en ik ging met haar en haar vrienden naar feestjes en weekendjes weg. Door Paloma heb ik het lokale leven echt leren kennen.

Kerst in de zomer

Het was heel bijzonder om kerstavond te vieren met Paloma en haar familie. In Uruguay is het traditie om zowel met kerst als oud en nieuw vuurwerk af te steken en om de middag van kerstavond te gaan feesten. Een asado mocht ook niet ontbreken, want dat doen ze eigenlijk bij elke speciale gelegenheid. Op Eerste Kerstdag ben ik samen met Gerbrich, mijn Nederlandse huisgenoot, naar het strand gegaan. Dat was heel chill, maar kerst voelt toch anders met 30˚C.’