Nieuws - 14 januari 2010

Het zwakke geslacht

We zijn een generatie opgevoed door vrouwen. Ik vraag me af of nóg een vrouw het antwoord is. Biedt een praatgroep voor gescheiden mannen dat wel?

One Cue biedt sinds kort coaching in Wageningen, eens kijken of het iets voor mij is. 'Ik ben een man.' Check. 'Ik voel onrust in mijn lijf, ik haal geen energie meer uit mijn werk en ik houd iedereen, mijn vrouw en kinderen op een afstand.' Vrouw en kinderen heb ik niet, werk wel en dat houd ik graag af en toe op afstand, ja. 'Ik voel een leegte waar ik geen raad mee weet. Ik zoek bevrediging in nog een biertje, porno op internet of een kickbokspartij op Eurosport. Soms voel ik helemaal niets meer en zit ik alleen maar in mijn hoofd.' Kickboksen is goud.
Zo te zien is het hele gebeuren gericht op mannen die al één of meerdere huwelijken hebben doen stranden; de coach zelf is dat in ieder geval gelukt. Mij nog niet, maar geslachtsgerelateerde onlusten heb ik wel eens gehad, denk ik. Wat biedt 1Q dan voor oplossing? De mannengroep gaan niet botte grappen recyclen over het zwakke geslacht. De mannengroep gaat niet rugbyen, het samen op een zuipen zetten en rokkenjagen. De mannengroep gaat niet naar een voetbalwedstrijd om boos te kijken en daarna de fans van de tegenstander een knuppel in hun nek te leggen.
'In mijn werk is mijn uitgangspunt altijd een lichaamsgerichte benadering. Afhankelijk van de behoefte maak ik gebruik van oefeningen en technieken afkomstig uit de bio-energetica, ademhalings- en aardingsoefeningen, traumaverwerking met behulp van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en somatic experiencing.'
Nee, daar ben ik toch echt te jong voor.