Wetenschap
Dier

Het wegfokken van gebreken bij rashonden vergt tijd

Amsterdam staat deze dagen in het teken van de World Dog Show. Er is veel kritiek op hondenshows; het fokken op uiterlijke kenmerken werkt genetische gebreken in de hand. WUR probeert die gebreken samen met partners te verminderen in het programma Fairfok. Dat vergt veel tijd, zegt programmasecretaris Geert van der Peet.
Albert Sikkema

Franse bulldogs zijn exemplarisch voor de schadelijke gevolgen van doorfokken: de hondjes hebben door hun platte snuit ernstige ademhalingsproblemen en chronische oogaandoeningen door hun bolle ogen. ©Shutterstock

Maar liefst 30.000 rashonden maken de komende dagen hun opwachting in de Amsterdamse RAI. Tot onvrede van de Amsterdamse gemeenteraad, die van van de hondenshows met doorgefokte rashonden af wil. Volgens de organisatie van de hondenshow staat de gezondheid van de dieren echter voorop.

Volgens Van der Peet, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research, is er de laatste jaren veel bewustwording bij hondenfokkers, dierenartsen en keurmeesters. De basis daarvoor is gelegd door Fairfok. ‘Partijen spreken elkaar aan op genetische gebreken en inteelt. En die bewustwording is nodig, want je kunt dit niet wettelijk afdwingen’, zegt Van der Peet.

Conditietest

De groeiende bewustwording over gezonde rashonden klinkt abstract, maar kan leiden tot concrete acties van dierenartsen en keurmeesters bij de hondenshows. Zo laten de keurmeesters rashonden bijvoorbeeld nu een conditietest doen voor toelating aan de show om te beoordelen of ze naast mooi ook gezond zijn.Het wegfokken van gebreken vergt tijd, zegt Van der Peet. ‘De Nederlandse hondenfokkers gaan inmiddels bewuster om met genetische variatie en daardoor is het aandeel doorgefokte honden afgenomen. Maar nu verplaatst de problematiek zich naar de illegale import van rashonden uit het buitenland waar fokkers niet letten op inteelt en op uiterlijke kenmerken doorfokken. Daarom spreken we nu ook de consumenten aan met de slogan ‘Weet waar je je hondje koopt’.

Samenwerking

Minder te spreken is Van der Peet over de bijdrage van de kennisorganisaties aan Fairfok – Wageningen University & Research en de faculteit Diergeneeskunde (FD) van de Universiteit Utrecht. ‘In Wageningen hebben we veel kennis over de populatiegenetica van honden, terwijl Utrecht veel kennis heeft over erfelijke afwijkingen. Om fokkers een goed advies te geven over ziekten en inteelt, heb je dus een goede samenwerking nodig tussen Wageningen en Utrecht. Maar die is nog niet van de grond gekomen.’ Zo hecht Utrecht sterk aan haar academisch onderzoek, terwijl Wageningen praktijkgerichter is om een goed softwarepakket voor de hondenfokkers te realiseren, zodat zij inzicht krijgen in de verwantschap bij rashonden.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.