Nieuws - 8 februari 2001

Het vooroordeel: De biotechnoloog

Het vooroordeel: De biotechnoloog

"Dat is zo'n mannetje in een witte labjas met een grote bril op zijn neus. Hij heeft een baard en hij doet iets met gescheiden afval of zo." Of "Dat is iemand die biologisch voedsel bestudeert. Bij het woord biotechnoloog zie ik een vrouw voor me."

De meeste mensen reageren met een blik van 'Een wat?' De term biotechnoloog roept duidelijk meer verbazing op dan herkenning. Bianca van Brakel, werkzaam bij de Bruna in de Hoogstraat in Wageningen denkt bij het woord bio-technoloog aan iemand die iets met biologie te maken heeft. "Is het niet iemand die plantjes en diertjes onderzoekt?"

Erwin Stamsnijder, student Milieukunde denkt bij biotechnologen aan mensen die in een fabriek onderzoek doen naar micro-organismen. "Mijn beeld en hoogstwaarschijnlijk ook mijn vooroordeel is dat het een man is. Hij draagt een grote bril en heeft een witte labjas aan. Misschien komt dit beeld wel door die man van de reclame van 'Even Apeldoorn bellen'. Daarin zie je zo'n zelfde man als ik beschrijf een augurkenplantje met een groeihormoon bewerken. Later blijkt dat hij dat groeihormoon ook per ongeluk op zijn neus heeft gesmeerd, omdat zijn zware bril was afgezakt. De gevolgen laten zich raden als blijkt dat een van de augurkjes is uitgegroeid tot een enorm gevaarte."

Madelon, werkzaam bij Boetiek 32, heeft totaal geen idee wat een biotechnoloog doet. "Het eerste wat in me opkomt is dat het wel iets te maken zal hebben met het milieu. Volgens mij is het iemand die iets met gescheiden afval doet. Niet? Ach, ik vind al dat bio-gedoe zo ontzettend vaag. Het interesseert me eigenlijk totaal niet wat die lui doen."

Lisa Brouwer, studente op de middelbare hotelschool, heeft als enige van de ge?nterviewden het beeld dat een biotechnoloog een vrouw is. "Ik zie in ieder geval geen man met een baard voor me. Natuurlijk zijn er ook mannen biotechnoloog, maar het beeld dat ik voor me zie als ik het woord biotechnoloog hoor, is een vrouw. Ze draagt overigens wel een bril en een witte jas." Volgens Brouwer bestudeert een bio-technoloog biologisch voedsel.

Feit

In het woordenboek staat bij bio-technoloog de volgende definitie: ...beoefenaar van de wetenschappelijke techniek die gebruik maakt van micro-organismen, om een grote variatie van producten te maken... | E.L.