Wetenschap - 11 januari 2001

Het vooroordeel: De Wageningse student

In deze nieuwe serie komen elke week de vooroordelen aan bod die leven over een bepaalde groep of instelling uit Wageningen UR. Deze week: De Wageningse student.

"Het zijn boeren die op klompen lopen. Of op sandalen. En ze houden geiten op hun kamer. Natuurlijk dragen ze alleen maar geitenwollen sokken en eten ze biologisch-dynamisch."

Misschien een extreem voorbeeld, maar toch zijn er genoeg mensen die dit als antwoord geven. Fransien van ter Beek, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), begint meteen te lachen als haar naar vooroordelen over de Wageningse student wordt gevraagd. "Het is misschien heel clich?, maar ik dacht meteen aan boeren. En aan geiten op kamers. Maar ook aan studenten die heel idealistisch zijn en een grote maatschappelijke betrokkenheid vertonen." Dat van die boeren valt haar ontzettend mee nu ze de Wageningse student wat beter kent. "Dat het boeren zijn, is echt een vooroordeel, maar het klopt wel dat ze een stuk alternatiever zijn dan bijvoorbeeld de Leidse student." Dat Wageningse studenten idealistisch zijn, klopt volgens haar als een bus. "De onderlinge solidariteit is erg groot, maar ook op internationaal terrein is de Wageningse student erg betrokken bij maatschappelijke problemen. Het zijn echte wereldverbeteraars," aldus Van ter Beek.

Gerda van Wijhe, studente Voeding en gezondheid, woont vanaf september in Wageningen. Daarvoor heeft ze vier jaar in Groningen gestudeerd. "Ik dacht meteen aan geitenwollen sokken, sandalen en dreadlocks. En het erge is: mijn vooroordelen werden meteen bevestigd toen ik bij de kamerbalie informeerde naar woonruimte. Bij het ene huis aten ze alleen maar biologisch, bij het andere weer alleen vegetarisch en het meisje dat achter de balie stond had dreadlocks. Toen dacht ik echt: Waar ben ik nu weer beland?" Nu, vier maanden later, is haar beeld wel iets bijgesteld, maar ze voelt zich hier wel heel anders dan in Groningen. "In Groningen lopen toch minder gekke types rond met scheuren in hun kleren en een eigen groentetuin. Welke student heeft er nou een eigen groentetuin? Dat vind ik echt belachelijk."

Feiten

Op de Droevendaalsesteeg, waarschijnlijk het dierrijkste studentencomplex van Wageningen, hebben een aantal diersoorten inderdaad woonruimte gevonden: Een bok, twee geitjes, een heleboel kippen, waggelende eendjes, ontelbaar veel ratten, honden en katten en zelfs twee hangbuikzwijntjes genieten van hun mooie onderkomen aan de rand van Wageningen. | E.L.