Nieuws - 18 oktober 2010

Het systeem

Resource krijgt wel heel vaak de wind van voren de laatste tijd. Het is kennelijk wel lekker om je af te zetten tegen de media, de overheid, God en al het ongrijpbare.

Blogger_YK.jpg
Mensen met een beetje invloed kunnen het in Nederland nooit goed doen. Lord Acton zei eens: 'macht corrumpeert, en absolute macht corrumpeert absoluut.' Maar sinds de tweede wereldoorlog is alles op alles gezet om te voorkomen dat er teveel invloed in een persoon is geconcentreerd. Dat is gelukt: als je je een beetje verdiept in het web van bureaucratie waarin controleurs controleurs controleren zul je zien dat er weinig zijn die echt iets kunnen veranderen. De politiek is zo fragiel geworden door de grote macht van de oppositie dat we al jaren geen stabiel kabinet meer hebben gezien. Elke keer als de media, de overheid, topbestuurders of bijvoorbeeld de politie weer eens de schuld krijgen borrelt er verontwaardiging bij me op. Die mensen doen ook maar gewoon hun werk.
De politie heeft het misschien nog wel het zwaarst. Bij de moord op Milly Boele werd meteen aangenomen dat de politie fouten had gemaakt. Waarom zijn er geen speurhonden ingezet en waarom startte het buurtonderzoek zo laat? Aldus kermde de publieke opinie, terwijl de politie gewoon volgens protocol heeft gehandeld en keurig haar werk heeft gedaan. Zo zijn er talloze voorbeelden van het zwartmaken van iedereen met invloed. Calimero zei: 'Zij zijn groot en ik ben klein, 't is niet eerlijk!' Volgens mij vat dat de houding van de Nederlandse opinie kort samen.
Ik ken de media een beetje en ik weet dat ze pas aandacht aan iets besteden als het 'sappig' is. Normale gang van zaken is geen nieuws. Oke, ik geef toe dat dat soms een vertekend beeld oplevert en in sommige gevallen leidt tot sensatieberichtgeving. Maar ik vind dat Resource over het algemeen puik werk levert. Dat niet iedereen zich kan vinden in de onderwerpkeuze is begrijpelijk en niet zoveel aan te doen. Maar keer op keer het vermoeden opperen dat er iemand van hogere hand aan de touwtjes trekt, dat riekt naar paranoia en systeemhaat.