Nieuws - 30 mei 2013

Het nieuwe wonen

Met de opening van Rijnveste heeft Idealis er een bijzonder complex bij.

12-Rijnveste-GA--20130522-ND7_1570.jpg
De kleinschaligheid en de mogelijkheid om samen met je vrienden te wonen, geeft Rijnveste de sfeer van een dorpje. Een rondleiding door het complex dat begin juni officieel wordt geopend.   

Eengezinswoningen / De buitenring van Rijnveste bestaat voornamelijk uit studentenhuizen met elk vier of zes slaapkamers en een gemeenschappelijke kamer, keuken en een eigen stukje buitenruimte. Dat lijkt op... precies, een eengezinswoning. 'Wij bouwen met het oog op de komende vijftig jaar', legt Idealis uit. 'Het aantal studenten kan in die tijd teruglopen. Het complex kun je dan met weinig moeite inzetten voor andere doelgroepen.' Rijnveste is daardoor wel relatief duur, voor een onzelfstandige kamer betaal je tussen de 310 en 350 euro. Is dat handig in een tijd dat de studiefinanciering afgeschaft wordt? 'Aan dit segment kamers is volgens onze onderzoeken duidelijk behoefte', zegt Bart van As van Idealis. 'Het ontbrak een beetje in ons repertoire. Bovendien valt de prijs buitengewoon mee als je kijkt naar vergelijkbare kamers in grote steden.'
Alles door elkaar / Het complex telt 272 'onzelfstandige' kamers met coöptatierecht en 64 zelfstandige kamers. Daarnaast zijn er negen appartementen. Rijnveste kan daarmee elk type student aan en dat is ook de bedoeling. Idealis streeft er immers naar om uiterlijk in 2016 een nieuw model draaiende te hebben waarin bachelors, masters en promovendi van alle nationaliteiten door elkaar wonen. Rijnveste is daarbij één van haar pilotprojecten. Nu al wonen er 39 buitenlandse studenten tussen de Nederlandse.
Duurzaam / Duurzaamheid moet je niet afhankelijk maken van het gedrag van de gebruiker, weet Bart van As. 'Studenten zitten nu eenmaal niet in de juiste levensfase om radiatorknoppen en lichtschakelaars gedisciplineerd te bedienen.' Daarom wel maatregelen waar niemand omheen kan: bewegingsmelders bijvoorbeeld, maar ook ledverlichting, waterbesparende kranen en zonneboilers die voor het warm water zorgen. Op het dak staat een windmolen die voldoende stroom moet kunnen leveren voor de openbare verlichting. Voor de bewoners heeft al die duurzaamheid zo z'n voordelen: ze betalen 70 euro servicekosten, tegen 100 euro voor sterflatbewoners.
Fietsvriendelijk / In het ontwerp van Rijnveste is een bijzondere plek ingeruimd voor de heilige koe van elke student: de fiets. Voor iedere drie studenten zijn er vier stallingsplekken aanwezig. De extra plek is voor bezoekers, maar ook als compensatie voor de bekende 'spookfietsen', het barrel waarvan vaak pas na maanden duidelijk is dat ie nergens vandaan komt en van niemand is.
De fietsparkeerplekken zijn op minder dan vijf meter van de voordeur. 'Anders worden er informele plekken dichterbij de ingang gecreëerd', weet Bart van As van Idealis. Ook bij de appartementen is rekening gehouden met het gebruiksgemak voor de fietser: op enkele meters van de ingang staat een paaltje met een knop die de voordeur bedient. Geen voorovergebogen gekluns meer met een onwillige sleutel.
Veste / Het grondplan van het nieuwe complex is gebaseerd op een burcht, of veste, legt architect Reinier Ubels uit. De buitenkant heeft een massieve, robuuste uitstraling en een eigen 'slotgracht'. Aan de binnekant is er juist een toegankelijk binnenterrein met lichtere kleuren en een veel minder strakke stijl. Terwijl aan de buitenkant geometrische vormen domineren, zijn op het binnenplein zelfs de straat en de parkeerplaatsen organisch vormgegeven. De tuinen grenzen aan elkaar en aan het gemeenschappelijke binnenterrein. Die indeling geeft de sfeer van een dorpje.
Pergola's / De pergola's zijn van onbehandeld eiken. Dat sluit aan bij de stijl van een vesting en bovendien kan er weinig aan kapot, aldus architect Reinier Ubels. 'Je kunt er fietsen tegenaan zetten of met z'n allen op gaan zitten. Het hout kan ertegen en wordt alleen maar mooier.'
Stenen / Het baksteen aan de buitenkant komt uit antieke, kolengestookte ovens waardoor elke steen net weer even anders is van vorm en kleur.
Gracht / De gracht wordt gevoed door het regenwater dat op het terrein en de gebouwen valt. Beter voor de grondwaterstand en ecologisch verantwoord. 

Met dank aan Idealis (Corina van Dijk en Bart van As) en MIX architectuur (Reinier Ubels en Joop van Brummelen).