Organisatie - 15 december 2011

Het kerstgevoel van...

Ha, Kerstmis! De dagen van cadeautjes, lichtjes, lekker eten, familie, misschien zelfs een vlokje sneeuw. Maar ook van bezinning en nostalgie. Resource is benieuwd waar haar lezers de komende feestdagen zullen uit­hangen. Door Mariska van den Berg en Linda van der Nat

Bassecour (voorheen hoofdgebouw universiteit), afgelopen maandag.
Op de bank met een boek, bij familie, in de kerk, of... in het lab?



Léon Westerd
hoofd insectenkweek bij Entomologie
'Tweede kerstdag werk ik in het lab. Ik moet de insecten verzorgen, want die hebben iedere dag eten nodig. Het meeste werk zijn de malariamuggen. De volwassen vrouwtjes moet ik bloed voeren, anders leggen ze geen eitjes. Daar ben je wel twee uur mee bezig. Daarnaast moeten de poppen verzameld worden, anders heb je overal muggen rondvliegen. Ik vind het niet erg om op tweede kerstdag te werken; ik hecht meer waarde aan een vrije nieuwjaarsdag. Met het voeren van de muggen moet je zeker om tien uur 's ochtends beginnen, nou, dan lig ik pas net in bed!'
Bonnie van Dongen,
bachelorstudent Gezondheid en maatschappij
'Ik werk bij een slagerij. Omdat iedereen inkopen doet voor Kerstmis, is het de dagen voor kerst daar altijd verschrikkelijk druk. Op kerstavond ga ik, na al dat harde werken, waarschijnlijk dus vroeg naar bed. Al ga ik misschien eerst nog even naar de kerk. Op eerste kerstdag koken en eten we met het gezin. Dit jaar hebben we, in plaats van cadeaus met Sinterklaas, cadeautjes onder de kerstboom. Deze pakken we dan samen uit. Ook gaan we met kerst bij mijn opa op bezoek. Daar komen dan ook andere familieleden.'
Nomie Butt
student Fairtrade studies aan Van Hall Larenstein
'Mijn familie woont eigenlijk verspreid over de hele wereld. We vieren zelf niet echt Kerst, maar komen die dagen vaak wel bij elkaar. Vooral omdat het gemakkelijk is, want iedereen heeft die dagen vrij en met Kerstmis hangt er overal ook een leuke sfeer. Tijdens de feestdagen van dit jaar proberen we samen te komen in Londen, omdat mijn moeder daar dan is. Dan gaan we met zijn alle lekker eten en vooral gezellig samen zijn. Dan krijg ik weer even helemaal het cosy at homegevoel.'
Johan Verbon
chefkok bij Restaurant van de Toekomst
'Mijn kerstgevoel?? Ik ben zo romantisch als een dikke deur. Sfeerlichtjes, verplichtingen, nette kleren, ik heb er niks mee. Maar ik heb wél wat met voeding. Het is voor mij pas echt kerst als er kruidbroodjes zijn. Dat zijn zachte witbroodjes met rommelkruid en sukade, die traditioneel in Rotterdam op kerstavond worden gegeten. Rommelkruid is een samenstelling van verschillende specerijen zoals anijs en sandelhout. Als we op kerstavond met het gezin eten, móeten er van die broodjes op tafel staan. En dan een dikke laag roomboter erop. Ik doe altijd mijn best om met de feestdagen iets lekkers op tafel te zetten. Dit jaar wordt het gevulde kalfsborst met kastanjepuree.'
Mirjam Dijksterhuis
bachelorstudent Biologie
'Kerstmis vier ik samen met mijn familie en dan vooral met mijn vader en moeder, zusje en oma. Op kerstavond gaan we eerst naar de kerk en daarna gourmetten. Ook eerste kerstdag gaan we naar de kerk en tweede kerstdag hebben we een vijfgangendiner met de familie. Ik vind kerst gezellig en leuk en ook de kerstboom en versieringen werken mee aan de sfeer. Wat ik vooral mooi vind aan kerst zijn de traditionele gebruiken, zoals de kerstmis in de kerk. Ik kan echt genieten van de orgelmuziek die dan gespeeld wordt.'
Jade Joubert
masterstudent Dierwetenschappen
'Ik kom uit Frankrijk, dus bij ons is eten met Kerstmis erg belangrijk. Tijdens deze dagen komen we met de familie samen. Mijn moeder kookt dan ook voor ons. Ze maakt allerlei speciale gerechten die we vaak alleen maar met kerst eten. Een van de dingen die mijn moeder dit jaar maakt is lamsvlees. Als dessert hebben we ook altijd vele verschillende soorten gebak en taart. En natuurlijk zijn we niet alleen maar aan het eten, want we wisselen ook cadeaus met elkaar uit.'
Alicja Warda
PhD Food Microbiology
'In Polen is Kerstmis een speciale tijd en ik zie er nu alweer naar uit. Het begint op 24 december. 's Morgens zetten we de kerstboom en 's avonds komt de hele familie bij elkaar. Dan wensen we elkaar geluk voor het nieuwe jaar en delen we oplatek (een kerstwafel). Het kerstdiner begint als de eerste ster aan de hemel verschijnt. Het diner bestaat uit twaalf gangen die elk geproefd moeten worden. Omdat de 24ste een dag van vasten is, eten we vooral vis. Ondertussen legt de Kerstman cadeaus onder de boom, die we na het eten openmaken. Daarna gaan we naar de kerk.'
Marco Bosmans
teamvoorzitter Forensic Sciences Van Hall Larenstein
'Ik heb een zoontje van veertien maanden. Dus tijdens kerst zal ik vooral achter hem aanlopen en zijn troep opruimen. Vorig jaar had hij nog weinig besef van de feestdagen, maar nu begint hij het te begrijpen. Cadeautjes inpakken, de kerstboom opzetten. We hebben speciaal voor hem plastic kerstballen aangeschaft, die stuiteren nu het hele huis door. Ik zou graag wat uitrusten tijdens de kerst, maar naast mijn baan bij Van Hall Larenstein heb ik ook nog een eigen bedrijf, een particulier forensisch onderzoeksbureau. Afspraken, rapporten uitbrengen, dat gaat gewoon door tijdens de kerstvakantie. Mijn agenda begint al weer goed vol te raken.'
 

Re:ageer