Nieuws - 12 januari 2012

Het jaar 2012

Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Zijn wij in staat met overtuiging vooruit te blikken? George Orwell publiceerde kort na de Tweede Wereldoorlog zijn visionaire klassieker 1984, waarin de kansloze strijd van de enkeling tegenover een totalitair bewind centraal staat. Jules Verne voorzag al halverwege de negentiende eeuw dat de mens een reis naar de maan zou maken. De Romeinen bestudeerden de vlucht van zwaluwen of keken in de ingewanden van vissen. En wij, hoe goed zijn wij in het voorspellen van de toekomst?

5-Joop-opzij-9385.jpg


Wordt er over een jaar in Griekenland weer met drachmen betaald? Raken we in 2012 verstrengeld in een volgende kredietcrisis, bankencrisis, eurocrisis of wat voor crisis dan ook? Weten onze Wageningse instituten het hoofd te bieden aan de economische recessie? Zullen we over een jaar nog dezelfde regering hebben? Krijgen we dit jaar een koning of houden we onze koningin? Misschien vinden we het komende jaar een gepast antwoord op het natuurbarbarisme. Misschien leren we meer het verschil waarderen tussen chronos en kairos, zoals de Oude Grieken ons voorhielden. Chronos de tijd die de klok aangeeft, kairos de innerlijke tijd, de tijd die je ervaart als je ontspant, de tijd die er echt toe doet.
Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de ganzen in het voorjaar weer naar het noorden zullen vliegen en dat omstreeks Koninginnedag de eerste gierzwaluwen met hun snerpende geluid de komst van de zomer aankondigen ('zie, zie, zie' dichtte Guido Gezelle in een van zijn mooi-ste gedichten). En in het najaar komen de ganzen weer terug.  Joop SchaminĂ©e